Er is veel gedoe over het nieuwe markttarief, dat eind 2017 is vastgesteld.
Er is veel gedoe over het nieuwe markttarief, dat eind 2017 is vastgesteld. Foto: Bastiaan Miché

'We zitten met de marktgelden regionaal netjes in het midden'

HILVERSUM Normaliter is wethouder Wimar Jaeger niet vies van een goede uitspraak, maar als het gaat over de nieuwe marktgelden stelt hij zich uiterst diplomatiek op. Wat de marktlui moeten betalen voor een standplaats op het nieuwe marktplein is aan de gemeenteraad. Hij heeft cijfermatig het huiswerk voor de politieke partijen gedaan.

Zelf vindt de democraat het veelbesproken tarief voor een levendige markt "niet onredelijk". Jaeger baseert zich daarbij op de tarieven van markten in de omgeving. Uit onderzoek blijkt dat Weesp en Bussum op jaarbasis goedkoper zijn, terwijl Amersfoort en Huizen op kwartaal- en jaarbasis juist duurder zijn. "We zitten dus netjes in het midden", zegt hij.

De markttarieven zijn eind 2017 verhoogd. In totaal met 29 procent. De gemeenteraad ging hiermee akkoord mede doordat Jaeger had verklaard dit te uit en te na besproken te hebben met de marktlieden. De verhoging naar 85 cent per vierkante meter valt bij hen toch niet zo goed. Op zaterdag geldt dit tarief nog. Voor de woensdag is dat al bijgesteld naar 75 cent per vierkante meter. Dit gunstiger woensdagbedrag heeft geleid tot twee nieuwe marktkramers, voegt de D66'er toe.

Eind februari hebben de marktlieden laten weten dat ze niet happy zijn met het hogere tarief in Hilversum. De wethouder nam toen een petitie in ontvangst. En ook politiek gezien is er verontwaardiging ontstaan over de nieuwe tarieven. Onder meer de SP, Leefbaar Hilversum en Hart voor Hilversum hebben aan de bel getrokken, omdat zij de verhoging te gortig vinden en de door Jaeger geschetste afspraken met de marktlui niet bleken te kloppen.

Nu in de cijfers is gedoken is duidelijk dat er in het huidige tarief geen sprake is van dubbele kosten, zoals Karin Walters van Hart voor Hilversum heeft beweerd. Volgens Jaeger zit het huidige 'marktgeld' op 80 procent kostendekkendheid. De overige 20 procent betaalt de gemeente.

Er komen behoorlijk wat kosten bij kijken. De schoonmaakkosten zijn 122.000 euro, inclusief btw. Voor de kosten van personeel en organisatie is Hilversum 164.000 euro kwijt en daar komt nog 3.000 euro bij als het gaat om het beheer. Verder zit er nog 17.000 euro in het promotiebudget. Daarnaast wisten de marktlieden dat zij duurder uit zouden zijn na de verbouwing van het plein. Vooraf is gezegd dat 2/7de deel (36.000 euro) van de opknapbeurt van het terrein zou worden doorberekend. Uiteindelijk was de gemeente duurder uit, omdat de werkzaamheden op verzoek van de markt van oost naar west zijn uitgevoerd in plaats van van noord naar zuid. "Daardoor hoefden de bezoekers niet door de blubber te lopen", vertelt Jaeger.

Geen dubbele kosten in het huidige tarief, blijkt uit onderzoek