De absolute publiekstrekker dit jaar op de Koningskermis is de tachtig meter hoge zweefmolen. De kermis is er nog tot en met maandag 30 april.
De absolute publiekstrekker dit jaar op de Koningskermis is de tachtig meter hoge zweefmolen. De kermis is er nog tot en met maandag 30 april. Foto: Bastiaan Miché

Wimar Jaeger: 'Als je goed voor je uit blijft kijken is het goed te doen'

Op het marktterrein voor Mout en op een deel van de Groest zijn de kermisfamilies neergestreken om Hilversum tot en met 30 april te vermaken.

Hilversum - "Ja, kom maar kom maar kom maarrrrr.... nog een paar laatste lege plekken. Wie durft? Wie zwiert er mee? Rondje van de zaak, het is gratis." De kaartjesverkoper van de Around the World XXL moet moeite doen om de laatste bakjes van de duizelingwekkende hoge zweefmolen vol te krijgen. Wethouder Wimar Jaeger heeft al plaatsgenomen. Zijn gezicht staat strak, zijn voeten zijn gekruist.

Het gonst al weken: de Around the World XXL beleeft zijn primeur in Hilversum. Tijdens de officiële opening afgelopen vrijdag werd de wethouder uitgenodigd een rondje te maken. Uren ervoor werd de attractie door twee medewerkers gecontroleerd. Meter voor meter gingen zij omhoog en checkten of alles in orde was.
Ietwat nerveus kijkt Jaeger met zijn handen in zijn zij omhoog, alsof hij zich dan realiseert dat hij over luttele minuten in de attractie stapt. Voordat hij dat bakje aan twee kettingen instapt, wordt hij door een clown uitgenodigd om met het doorknippen van een tros ballonnen de kermis officieel te openen. Jaeger hannest met de schaar; hij krijgt de bladen niet van elkaar. De clown doet het voor, maar wat de wethouder ook probeert, het lukt hem niet. "Kom op nou, we willen kermis, meneer Wimar", rolt hij met zijn ogen, terwijl hij het publiek een vette knipoog geeft. Dan heeft Jaeger door hoe de goochelschaar werkt en vliegt de kleurrijke tros weg.

Zichtbaar opgelucht stapt de wethouder na drie minuten uit de molen. "Een kwestie van voor je uit blijven kijken, vooral niet naar beneden", verklaart hij zijn moed. Twee meiden stappen hyper uit en worden opgewacht door een vriendin. "Het was zo gaaf", hapt Noa (13) naar lucht. Haar even oude vriendin Lotte staat te springen. "Gewoon niet naar beneden kijken", is ook haar advies. Of ze er zo weer in zouden gaan? Nou en of. "Maar ja, het kost wel vijf euro per ritje en dat is best duur. Er zijn nog zo veel andere attracties die we ook willen doen", verzuchten de vriendinnen.
Ook nieuw dit jaar is het Thriller spookhuis. Met open mond kijkt een jongetje naar de hand met daarin een grote zwarte spin aan een draadje. "Laten we hier nog maar een paar jaar mee wachten, mannetje", pakt zijn vader hem bij zijn hand. Voor jochies van zijn leeftijd is er genoeg te doen. Voor mensen die dol zijn op de kermis maar alle licht- en geluidsprikkels niet kunnen verdragen, is er zaterdag van 11.00 tot 13.00 uur de prikkelarme kermis. Dan worden muziek en licht aangepast. De dag erna zijn het kermisterrein en de Groest decor van uiteenlopend straattheater.

De schiettent blijft ook onverminderd populair.