Naast vertier zijn er ook versnaperingen in het Dudokpark. Dan kun je intussen rustig kijken wat er allemaal gebeurt.
Naast vertier zijn er ook versnaperingen in het Dudokpark. Dan kun je intussen rustig kijken wat er allemaal gebeurt. Foto: Bastiaan Miché

Koningsdag in Hilversum in teken van '100 jaar Mediastad'

Voor Hilversum betekent 2018 een jaar lang feest. Daarom komt het thema 'Mediastad' tijdens Koningsdag uitgebreid aan bod.

HILVERSUM Je bent 365 dagen per jaar de mediastad en dat komt dus ook tot uiting op Koningsdag. Traditionele Oranje-activiteiten gaan vrijdag 27 april tussen 10.00 en 18.00 uur in het Dudokpark hand in hand met diverse interactieve media-activiteiten.

Met de komst van de Nederlandsche Seintoestellen Fabriek (NSF) begon de historie van Hilversum als mediastad. Dit gebeurde in februari 1918 en tot 1960 was dat de grootste radio- en zenderfabriek van Nederland. Dit hele jaar staat Hilversum stil bij dit eeuwfeest met bijvoorbeeld speciale concerten.

De mediageschiedenis van Hilversum ontbreekt morgen zeer zeker niet in het activiteitenprogramma. In het Dudokpark zijn speciale activiteiten. Kinderen kunnen onder meer een gratis ritje maken op de zogeheten Kiddyride. Dit is een speciale attractie. Met een virtualrealitybril op maakt de 'passagier' een virtuele tocht door Hilversum. Daarnaast kunnen de bezoekers in het park nog meer VR-spelletjes doen. Wie van dansen houdt, kan zijn of haar hart eveneens ophalen. Op speciale dancepads zijn interactieve danspasjes te leren. Dat gebeurt uiteraard op muziek.

Maar het begint al bij de opening. Als burgemeester Pieter Broertjes om 10.00 uur de festiviteiten opent in het park krijgen hij en de wethouders vervolgens in de circustent een ludieke mediatraining voorgeschoteld van de in oranje uitgedoste media-experts. Het gemeentebestuur krijgt onder meer een quiz die in het teken staat van de honderdjarige mediahistorie. Een jury, die bestaat uit leden van de kindergemeenteraad, beoordeelt wie de meeste kennis heeft van de mediastad. Hierna volgen optredens van de Beatrixband en Daphne Bruineberg Productions. Zij laten een preview zien van de musical The Wiz met bekende en minder bekende liedjes zoals 'Ease On Down The Road' en 'A Brand New Day'.
'Circus' is een ander thema dat in het Dudokpark aan de orde komt. Circus Bongo verzorgt vier voorstellingen: om 12.30, 13.30, 14.30 en 15.30 uur. De aanwezigen kunnen ook zelf aan de slag door mee te doen aan een circusworkshop. Er is een open instuif waarbij de participanten kunnen kiezen uit een keur aan circusacts. Vervolgens gaan zij onder begeleiding van een professionele circusdocent oefenen, zoals jongleren met ballen of doekjes, diabolo's, acrobatiek, fietsen op een eenwieler of een andersoortige fiets.

Meer weten over het Koningsdag-programma in Hilversum? Kijk op www.livehilversum.nl.

Lopen over water in de aquabubbel.