Afbeelding
Foto: Bastiaan Miché

Promoveren lastig, maar wel het doel

Hilversum Hurricanes wil promoveren naar de Silver League. Dat wordt een lastige klus, al liggen de softbaldames op koers. De ploeg is na zes duels nog ongeslagen.

HILVERSUM De softbalsters van de Hilversum Hurricanes zijn het seizoen voortvarend begonnen en zijn lijstaanvoerder in de eerste klasse A. De eerste vier duels, twee per wedstrijddag, werden gewonnen. Afgelopen zondag tegen het tweede team Olympia Haarlem eindigden wedstrijd 5 en 6 in een 9-5 overwinning en een 1-1 gelijkspel.

Het duel met Haarlem werd met scepsis tegemoet gezien. "De honk- en softbalbond staat om onduidelijke redenen toe dat in de eerste helft van de competitie speelsters van het eerste en tweede team mogen wisselen", verklaart teammanager Cees van Ancum. "Haarlem trad aan met een aantal speelsters uit Dames 1, waaronder een fors gebouwde, uit Amerika gehaalde pitcher."

Lastiger

De Hilversum Hurricanes hebben de missie om het 'vuiltje' uit het vorige seizoen weg te poetsen. Promotie naar de Silver League, het op een na hoogste niveau in Nederland, werd op slechts één punt gemist. "Dit seizoen wordt promoveren nog lastiger", vervolgt Van Ancum. "De beste vijf van beide eersteklassepoules spelen na een halve competitie in een promotiepoule en de winnaar daarvan moet dan nog een wedstrijd spelen tegen de nummer laatst uit de Silver League. Het wordt een lang seizoen: de beslissing valt pas eind september."

Coach Edwin Pieneman vult aan: "Het seizoen is pas net begonnen. Maar zolang je nog kans hebt op promotie blijven we erin geloven. Die beleving is er ook bij de speelsters en in vergelijking met het vorige seizoen constateer ik verbeteringen."
Dat laatste ziet ook aanvoerder Kelly de Graaf. "Zondag in de eerste wedstrijd begonnen we nogal mat en kwamen met 2-0 achter. Daarna herpakten we ons en stonden na de vierde inning met 9-2 voor. Het grote pluspunt is dat we in het veld de aanwijzingen van de coach direct kunnen oppakken en niet het hoofd laten hangen als het even tegenzit."
Het sterke punt bij de Hilversumse dames is de saamhorigheid. Het is een evenwichtig team en de wisselspeelsters zijn geen verzwakking. Daarnaast krijgt de jeugd kans om ervaring op te doen bij het eerste team. Promotie is de ambitie, maar de club wil dat niet geforceerd bereiken door speelsters uit Amerika te halen, maar via de weg van de geleidelijkheid.
De 53-jarige ervaren coach Edwin Pieneman uit Almere, twaalf jaar coach bij de club in zijn woonplaats en vervolgens een jaar assistent in De Bilt, is voor het tweede seizoen in Hilversum. Hij had het geluk dat de kern van het team van vorig jaar is gebleven. Daarnaast zijn er drie versterkingen: Nurish Fokkens, Nikki Harte en Kim van Veldhoven. Verder komt Lizanne van Eijgen in mei uit Engeland terug en daarmee heeft Hilversum een extra pitcher. "Nu komt alles op de schouders van de werpers Jeanine en Kirsten van Ancum", vertelt Pieneman. "Om tot resultaat te komen zijn we wat scherper gaan trainen. Daarnaast moet het spelen in Dames 1 niet te verblijvend zijn. Iedereen is ervan doordrongen dat het ook verplichtingen met zich meebrengt."

Derby

'Om tot resultaat te komen zijn we wat scherper gaan trainen'

In deze competitie ook weer een regionale derby. Op donderdag 10 mei speelt Hilversum thuis tegen het Bussumse HCAW, afgelopen seizoen roemloos gedegradeerd uit de Silver League.