Ook op het Marktplein is tijdens Alive genoeg te beleven.
Ook op het Marktplein is tijdens Alive genoeg te beleven. Foto: Bastiaan Miché

Festival anders dan voorgaande jaren

En toen ging Hilversum Alive ineens weer wel door. De organisatie is zowel blij als verbaasd, maar kan nu hard aan de slag om alles voor het driedaagse festival te regelen. Het evenement gaat flink op de schop.

Vervolg voorpagina

Plotseling is er wel gemeenschapsgeld voor Hilversum Alive. Ook voorzitter Paul Hoogermolen van de Stichting Hilversum Alive is stomverbaasd over het feit dat de gemeente ineens wel 'een extra zakje met geld' beschikbaar stelt voor het driedaagse evenement. "Maar het is natuurlijk fantastisch. Ik ben blij dat de gemeente inziet dat Alive belangrijk genoeg is om te subsidiëren."
Vrijdag nog maakte de stichting bekend dat Hilversum Alive dit jaar niet door zou gaan. De gemeente gaf 'slechts' de jaarlijkse subsidie van 15.000 euro en niet de gevraagde 55 mille. Daardoor was een sluitende begroting voor Hilversum Alive niet te realiseren en was de conclusie dat de gewenste uitvoering hiermee niet mogelijk is, was daarbij de verklaring in een persbericht.
Alternatieven, zoals een kleinschaliger opzet met minder podia, waren geen optie. Juist vorig jaar bleek namelijk dat het wegvallen van het Groestpodium een golf van verontwaardiging met zich meebracht. De stichting noemde het onbegrijpelijk dat de gemeente, juist in het feestjaar '100 jaar Hilversum Mediastad', het gevraagde en benodigde subsidiebedrag maar voor een klein deel heeft toegekend. "Hierdoor is dit mooie en een van de grootste gratis toegankelijke evenementen van Hilversum niet te realiseren."
Het nieuws leidde tot veel boze reacties richting de gemeente op de sociale media. Mogelijk dat dit de gemeente ertoe heeft gezet om toch 15.000 euro extra bij te leggen, aldus Hoogermolen. Hij vertelt dat het Stadsfonds aanvankelijk twaalf mille zou bijdragen, maar nu dus ook 30.000 euro op tafel legt.
En dus kan de organisatie, die net zo'n beetje alle acts had afgezegd, opnieuw aan de slag. Hoogermolen gaat ervan uit dat de meeste, zo niet alle, geboekte acts gewoon beschikbaar zijn tijdens het laatste weekend van juni. Het evenement zal er heel anders uitzien dan voorgaande jaren. Dat was ook de reden van de extra subsidieaanvraag. Er moest namelijk wat gebeuren. De omzetten waren de afgelopen jaren onvoldoende. Daarom is de stichting - in tegenstelling tot eerdere jaren waarbij horecaexploitanten zelf verantwoordelijk waren voor de gehele invulling van het festival - dit jaar verantwoordelijk voor het gehele evenement: de beveiliging, podia, voorzieningen, EHBO, et cetera.
Daarbij is het de bedoeling dat de programmering beter en thematisch op elkaar wordt afgestemd, zodat er voor alle doelgroepen iets te beleven is. Ook is er meer aandacht voor de allerkleinsten met een stormbaan en activiteiten op de Groest en komt er een Hilversum Alive Parade op en rond de 's-Gravelandseweg en de Schoutenstraat met een afwisseling van kleinkunst, miniculturele events, ambachten en proeverijen. Ook is er een podium op de Groest met voor jongeren 'Vunzinge Deuntjes', dat onder andere in Tivoli Utrecht volle zalen trekt.
Hoewel Hilversum Alive dus alsnog een extra financiële impuls krijgt, blijft de gemeente van mening dat dit soort evenementen niet alleen met subsidies kan worden ondersteund. Ook ondernemers die er economisch baat bij hebben, zouden de portemonnee moeten trekken. Het college van Hilversum roept dan ook alle horecaondernemers op om gezamenlijk financieel bij te dragen aan het evenement en dit niet alleen aan de initiatiefnemers over te laten. "De nieuwe aanpak biedt kansen om eensgezindheid en bereidwilligheid te tonen als ondernemers, zodat Hilversum Alive ook de aankomende jaren doorgang kan blijven vinden."