Onderzoek naar uitvaarten in Hilversum

HILVERSUM Kan de Uitvaartstichting de verschillende begraafplaatsen in Hilversum en het crematorium bij Zuiderhof wel kostendekkend exploiteren? Dat is een van de vragen in het onderzoek door de Rekenkamer - een onafhankelijk orgaan, ingesteld door de gemeenteraad - naar deze stichting.

Sinds juli 2016 is de stichting beheerder en exploitant van alle gemeentelijke voorzieningen voor cremeren, begraven en gedenken in Hilversum. De gemeente bleef eigenaar van de begraafplaatsen en het crematorium. Voor het gebruiksrecht van deze gemeentelijke voorzieningen betaalt de stichting een vergoeding aan de gemeente.
De start van de stichting bleek financieel gezien dramatisch. Het verwachte tekort van bijna 200.000 euro was veel hoger dan in 2016 was voorzien. Het eerste halfjaar was er een negatief saldo van bijna vijf ton. Dat kwam vooral door tegenvallende inkomsten uit begraven.

De Rekenkamer wil verder weten welke zeggenschap de gemeente nu en in de toekomst heeft ten aanzien van de Uitvaartstichting. Andere vraag is of er in de toekomst kan worden uitgegaan van een kostendekkende exploitatie en of de stichting voldoet aan de voorwaarden die voortvloeien uit (Europees ) recht inzake staatssteun, aanbestedingsrecht en de Wet markt en overheid. Het onderzoek moet na de zomer zijn afgerond.


Melkhuisje strikt Chileen

HILVERSUM De organisatie van de Melkhuisje Masters heeft een talentvolle speler weten te strikken voor het toernooi op 17, 18 en 19 mei. De Chileen Nicolas Jarry zal bij de tweede editie van het toernooi in Hilversum zijn kunsten komen vertonen.

Het 22-jarige servicekanon uit Santiago is na Robin Haase de tweede tennisprof die door de toernooiorganisatie is vastgelegd. De Chileen (1.98 meter) kende begin dit jaar zijn doorbraak. Bij de graveltoernooien in Rio de Janeiro en São Paulo bereikte hij respectievelijk de halve finale en de finale. Dat resulteerde in een voorlopig hoogste ranking van 61.
Jarry treedt in de voetsporen van zijn oudoom Alvaro Fillol, die in de jaren zeventig geregeld deelnemer was aan de Dutch Open op 't Melkhuisje.