Komen gezworen politieke vijanden Karin Walters en Wimar Jaeger toch samen in het nieuwe college?
Komen gezworen politieke vijanden Karin Walters en Wimar Jaeger toch samen in het nieuwe college? Foto: Bastiaan Miché

Hilversums coalitieakkoord nog ver weg; alle opties open

Ineens zijn alle opties open nu de formatiegesprekken tussen Hart voor Hilversum, VVD, GroenLinks en CDA zijn mislukt. D66 doet weer mee.

HILVERSUM Formateur Hans Haselager hoopt nu toch echt snel aan te kunnen geven welke politieke partijen in Hilversum een nieuwe coalitie gaan vormen. Duidelijk is al wel dat er tijdens de eerste commissievergadering medio mei nog geen akkoord is.

Maandagavond werd duidelijk dat de formatiepoging tussen Hart voor Hilversum (HVH), VVD, GroenLinks en CDA is mislukt. Hoewel de gesprekken goed verliepen en inhoudelijk de verschillen niet eens zo groot zouden zijn, wil de VVD een coalitie vormen met D66. De 'uitstekende tandem', zoals fractievoorzitter Frits Vogel van de VVD de combi van wethouders Floris Voorink en Wimar Jaeger omschrijft, verdient in zijn ogen een vervolg.

Vertegenwoordigers van HvH en D66 zaten daarom dinsdagavond met elkaar om de tafel om te kijken of er een samenwerking tussen beide partijen mogelijk is. Bekend is dat de twee de afgelopen vier jaar vaak lijnrecht tegenover elkaar stonden. Zowel Karin Walters van HvH als Jaeger van D66 kijkt terug op een goed en open gesprek, waarin vooral is gesproken over de verhoudingen tussen beide partijen. De fractieleden van HvH kwamen woensdagavond (toen deze krant al was gedrukt) bijeen om te praten over een mogelijke samenwerking met D66. Duidelijk is nu wel dat D66 en de VVD in Hilversum onafscheidelijk zijn. Hoewel HvH de grootste partij is in Hilversum en nog altijd aan zet is bij het vormen van een coalitie, is de kans dat de lokale partij opnieuw moet plaatsnemen in de oppositiebanken fors toegenomen. Een combinatie van D66, VVD, CDA met GroenLinks is gezien de voorgeschiedenis allesbehalve onlogisch.
Bij het CDA en GroenLinks blijven fractievoorzitters Olaf Streutker en Jan Kastje daarom vertrouwen op een voor hen goede afloop. "Hart voor Hilversum is dan wel de grootste partij van Hilversum, maar GroenLinks is procentueel gezien de grote winnaar", meent Kastje. "De verkiezingsuitslag en ook de inbreng van GroenLinks de afgelopen jaren rechtvaardigen dat wij in het college komen."