De vier voorgedragen wethouders.
De vier voorgedragen wethouders. Foto: Gemeente Wijdemeren

Coalitie Wijdemeren: 'In 10 jaar 1 gemeente'

WIJDEMEREN Terwijl de Hilversummer nog wel even moeten wachten op een nieuw college van burgemeester en wethouders, heeft Wijdemeren inmiddels al wel een nieuwe coalitie. CDA, DorpsBelangen, VVD en D66 zetten daarbij in op de vorming van één gemeente Gooi en Vecht binnen tien jaar.

Daarmee sluiten zij alle tussenvormen van fusie - ook met alleen Hilversum - uit. De bedoeling is om op korte termijn een gerichte strategie en aanpak te formuleren. Hiervoor wordt een strategisch adviseur aangetrokken.
Maandagmorgen presenteerden de vier partijen hun wethouderskandidaten en het bestuursakkoord 'Sterke dorpen, regionaal verbinden'. Rosalie van Rijn (CDA, onder meer Volkshuisvesting, Kernenbeleid), Jan-Jaap de Kloet (DorpsBelangen, onder meer Water, Recreatie en Toerisme en Vastgoed), Jan Klink (VVD, onder andere Financiën, Economische Zaken) en Joost Boermans (D66, Bestuurlijke Vernieuwing, Openbare Ruimte) zullen - als zij door de screening komen - de nieuwe wethoudersploeg vormen.
Aanvankelijk startte de na de verkiezingen grootste partij van Wijdemeren, DLP, de onderhandelingsgesprekken. Maar al snel gaven verschillende partijen aan geen vertrouwen te hebben in de lokale partij, waarna het CDA op 7 april het initiatief nam om andere mogelijkheden te verkennen.
Maandag 9 april kwamen CDA, D66, VVD en DorpsBelangen voor het eerst bijeen en al snel konden zij een gezamenlijk standpunt voor de bestuurlijke toekomst van Wijdemeren formuleren. Nu, twee weken later al, ligt er een akkoord.
Een tweede belangrijk speerpunt in het akkoord is het woningbouwbeleid. Er moeten goede en betaalbare woningen komen, zowel huur als koop. Nieuwbouw moet bijdragen aan betere kansen voor jongeren, een verbeterde doorstroming en meer ruimte voor het middensegment. De coalitie staat positief tegenover het ontwikkelplan Nederhorst Noord. De partijen zijn overeengekomen dat bij realisering van dat plan het schapenweitje in Nederhorst den Berg niet bebouwd zal worden. Uitgangspunt voor het maken van beleid is dat de lasten voor inwoners en ondernemers niet stijgen (alleen inflatie).