Jongens lopen politiebureau in met nepwapen

HILVERSUM Een grap van twee jongens in het politiebureau aan de Groest had dinsdagmiddag bijna dramatische gevolgen. De twee liepen naar binnen met een neppistool, waarna een agent bijna zijn eigen wapen trok. De politie benadrukt dat het verschil tussen een echt en nepwagen vaak nauwelijks is te zien.

De twee jongens komen uit Weesp en zijn 14 en 17 jaar. Bij binnenkomst in het bureau liep één van hen voorop met zijn handen op zijn rug. De ander liep achter hem en drukte een wapen in zijn rug. Een agent zag de twee binnenkomen en signaleerde meteen het wapen.
Hij zag echter niet dat het om een nepwapen ging en wilde zijn wapen pakken. Toen hij zijn hand op zijn holster legde, schrokken de jongens en zeiden meteen dat het om een nepwapen ging. Hierop werden de jongens aangehouden. De andere jongen haalde ook een nepwapen uit zijn broek; de wapens werden in beslag genomen.

Met een proces-verbaal op zak mochten de jongens even later weer naar huis. Een officier van justitie beslist nog wat de straf wordt. Dit is waarschijnlijk een boete of een HALT-straf. Op het bureau is ook een gesprek geweest met de jongens en hun ouders.

De politie meent dat sommige speelgoedwapens of nepwapens lijken zo sterk op een echt vuurwapen dat ze gebruikt kunnen worden om iemand mee te bedreigen. "Bij twijfel benadert de politie de gebruiker als vuurwapengevaarlijke verdachte."