Het Gooi Bevrijd vorig jaar, toen nog wel op de Kerkbrink.
Het Gooi Bevrijd vorig jaar, toen nog wel op de Kerkbrink. Foto: Bastiaan Miché

Feestelijke doortocht Het Gooi Bevrijd op de Gijsbrecht

De Gijsbrecht van Amstelstraat viert op zondag 6 mei het bevrijdingsweekend in stijl. Rond 14.30 uur rijdt de karavaan door de winkelstraat.

HILVERSUM Het Gooi Bevrijd is jaarlijks een groot evenement in de regio in het weekend van Bevrijdingsdag. Een groep vrijwilligers slaat een bivak op in Blaricum, van waaruit met een stoet van ruim honderd – vaak originele en vakkundig gerestaureerde - militaire voertuigen ritten door het Gooi worden gemaakt.

Tijdens voorgaande jaren reed de stoet traditioneel langs de Kerkbrink. Dat is deze editie niet het geval. In plaats daarvan komen de ruim honderd originele voertuigen en motoren vanuit Weesp en Nigtevecht Hilversum binnen via de Lambertus Hortensiuslaan, Vaartweg en Loosdrechtseweg. Vervolgens is de feestelijke doortocht over de Gijsbrecht van Amstelstraat. Dat zal stapvoets gebeuren, zodat er alle gelegenheid is om de voertuigen en hun berijders en passagiers te onthalen, net zoals dat 73 jaar geleden gebeurde.

De ondernemers van de Gijsbrecht van Amstelstraat zijn vereerd met dit bezoek aan hun winkelgebied en organiseren een warm onthaal van de veteranen en de vele vrijwilligers. Veel winkeliers en horeca zijn open die middag en versieren hun zaken en de straat met vlaggetjes en ballonnen in rood-wit-blauw en oranje. Ook gaan de vlaggen uit, net als de rode lopers. Er is muziek zoals die in de jaren veertig klonk, toepasselijk gespeeld door een draaiorgel.
"We zijn ongelooflijk trots dat deze bijzondere stoet onze straat aandoet", zegt Renske Schriemer, voorzitter van het Ondernemersfonds van De Gijsbrecht. "We vinden het bewonderenswaardig dat deze groep mensen de herinneringen aan de oorlog maar vooral de bevrijding levend houdt. Met 'De Gijsbrecht bevrijd' dragen we graag bij aan dit evenement. We hopen op een mooie dag met elkaar."

Zoals het toen was...