Het parkeerterrein voor het winkelgebied.
Het parkeerterrein voor het winkelgebied. Archieffoto: Bastiaan Miché

Gemeentelijke parkeerenquête leidt tot ophef in buurt rondom Seinhorst

Ondernemers en bewoners op Seinhorst willen een blauwe parkeerzone in hun wijk. Maar die optie stond niet in de enquête die zij deze week ontvingen.

HILVERSUM Bewoners en ondernemers in en rondom winkelcentrum Seinhorst voelen zich voor de gek gehouden door de gemeente Hilversum. Aanleiding is een enquête, verstuurd naar 171 adressen, waarin zij moeten aangeven voor of tegen betaald parkeren te zijn. De optie 'invoering van een blauwe zone' staat daar echter niet tussen, terwijl onder meer met een petitie al tijdenlang aangegeven is dat dit de beste en meest klantvriendelijke maatregel is tegen de parkeeroverlast.

De parkeerproblemen in de wijk spelen al langere tijd, maar namen vooral de laatste maanden ernstige vormen aan. Reden daarvan is dat het betaaldparkeergebied vanaf het station in Oost een steeds groter gebied heeft veroverd en de grens met de Jan van der Heijdenstraat inmiddels heeft bereikt. Ook de komst van de Alliantie naar de wijk (het hoofdkantoor is nu gevestigd op het voormalige Lucent-terrein) heeft het probleem verergerd. Veel medewerkers van de woningcorporatie parkeren hun auto bij de overbuurman en laten deze daar de gehele dag staan. Immers, nergens staat dat dit niet mag. Maar voor de bewoners van Seinhorst en de Jan van der Heijdenstraat tot aan de Eemnesserweg betekent dit langer zoeken naar een parkeerplek. Zij willen liever een blauwe parkeerzone, bijvoorbeeld tussen 9.00 en 18.00 uur. De ondernemers lieten dit ondanks al blijken met een petitie. "En dan gaat het om 42 ondernemers met 500 mensen in dienst", verduidelijkt Jan Wijnand van Loenen van de gelijknamige ijzerhandel.
Hij stuurde burgemeester Pieter Broertjes deze week een e-mail om zijn ongenoegen kenbaar te maken. Van Loenen pleit daarbij voor een een- of tweejarige proef met een blauwe zone. "De optie voor een blauwe zone is niet alleen voor ondernemers het meest klantvriendelijk, maar ook voor bewoners die visite krijgen veel fijner. Bovendien wordt de overlast niet veroorzaakt door het winkelend publiek, maar door mensen die hier niets te zoeken hebben. Zij parkeren hier 's ochtends hun auto en laten die hier de hele dag staan." Belangrijkste reden dat de gemeente geen blauwe zone wil is volgens Van Loenen dat er geen geld beschikbaar is om te handhaven.
De gemeente komt met een andere lezing en meent dat zij kiest voor 'een eenduidig systeem van betaald parkeren met vergunninghoudersparkeren'. De optie 'blauwe zone' wordt slechts bij hoge uitzondering gehanteerd. Mogelijk komt er wel een blauwe zone aan de voorzijde van het winkelcentrum. Echter, de rest van dit gebied zal zich moeten aansluiten bij het betaaldparkeergebied met vergunninghouders wanneer de meerderheid daarvoor kiest.
De SP in Hilversum, die de kwestie eerder al aankaartte, is not amused over het niet meenemen van de blauwe zone in de enquete'. "De optie blauwe zone in Hilversum lijkt eerder een no-go-zone aldus fractievoorzitter Bianca Verweij. In de Havenstraat en Gijsbrecht kreeg een soortgelijk verzoek ook geen gehoor vanuit het raadhuis. Verweij is vast van plan om binnenkort in de commissie vragen hierover te stellen aan de wethouder verkeer. "We moeten deze trend doorbreken."