Tergooi Hilversum.
Tergooi Hilversum. Archieffoto: Bastiaan Miché

Tergooi na kritiek inspectie: 'We gaan tekortkomingen oplossen'

HILVERSUM De zorg in Tergooi wat betreft het onderwerp infectiepreventie is ten opzichte van een halfjaar geleden nog onvoldoende verbeterd. Dat stelt de Inspectie voor de Gezondheidszorg na een herhaalbezoek aan het ziekenhuis in Hilversum begin maart dit jaar. "Dat betreuren wij uiteraard zeer, maar ook dit gaan wij oplossen", aldus een ziekenhuiswoordvoerder. Maar, meldt hij: "Het betreft geen zaken waarbij de kwaliteit of veiligheid van de zorg gevaar loopt."

Bij een eerste bezoek in augustus vorig jaar bleek er al het een en ander mis. Zo ontbrak er een duidelijke scheiding tussen schoon en vuil in alle spoelruimtes en moesten de isolatiekamers zodanig technisch worden aangepast, dat veilig betreden en verlaten mogelijk was. Ook moest Tergooi er voor 1 maart voor zorgen dat iedereen die isolatiekamers moet betreden getraind is. Tot slot waren tevens de reiniging en desinfectie voor verbetering vatbaar.

Op 6 maart dit jaar volgde een tweede bezoek. Daaruit concludeerde de inspectie dat de genomen maatregelen die het ziekenhuis in de tussentijd nam 'teleurstellend' zijn. De schoonmaak wordt nu weliswaar goed uitgevoerd, maar de bezochte isolatiekamers voldeden niet aan de norm. Er was geen signalering, de validatie was niet volgens de norm uitgevoerd en de drukmeters waren slecht afleesbaar. De isolatiekamer met drukhiërarchie op de longafdeling had geen alarmering, zodat deuren open konden blijven staan. Een alternatief, zoals ramen in de deuren, was er niet.
Ook binnen de spoedeisende hulp was er het een en ander mis. Zo was er in de spoelruimte daar geen adequate afvalbak aanwezig en was het onderhoud van de pospoeler op deze SEH niet goed aangegeven. Daarnaast was er geen gesluisde isolatiekamer en verpleegkundigen konden niet uitleggen hoe er in dit geval met isolatiepatiënten omgegaan moest worden.

De inspectie verwacht nu binnen drie maanden een aanvullend resultaatverslag waarin Tergooi moet aantonen hoe de nieuwe maatregelen op korte termijn wel leiden tot de gewenste resultaten.
Dat moet geen probleem zijn, blijkt uit een reactie van het ziekenhuis. Daarbij wordt benadrukt dat de afdeling Infectiepreventie structureel controleert of er risico op infecties bestaat. Twee keer per jaar wordt deelgenomen aan een landelijke screening naar zorginfecties. In oktober van 2017 werd een percentage van 4 procent vastgesteld (landelijk gemiddelde is 3.9 procent) en in maart 2018 een percentage van 0.8 procent (nog geen landelijke cijfers bekend). "In het afgelopen half jaar is er in Tergooi geen outbreak geweest van bijzonder resistente micro-organismen, noro of andere infectieziekten."
Tergooi stelt dat er na het eerste bezoek vorig jaar direct verbetermaatregelen zijn genomen en alles op orde was. Nu krijgt het ziekenhuis dus alsnog een tik op de vingers. Gesteld wordt dat naar aanleiding van interne én externe audits - zoals een bezoek van de inspectie - Tergooi de zorg continu blijft verbeteren.