Wat wil Hilversum met het circusterrein? Daar moet ook een antwoord op komen.
Wat wil Hilversum met het circusterrein? Daar moet ook een antwoord op komen. Foto: Bastiaan Miché

Quickscans moeten impasse kunnen doorbreken

Dat woningcorporaties en ontwikkelaars ervaren vast te lopen in het raadhuis is zorgelijk. Waar gaat het precies fout, wil de politiek weten.

HILVERSUM Woningcorporaties en projectontwikkelaars, die nu met hun projecten vastlopen in het raadhuis, verwachten duidelijkheid van de gemeente. Nee is ook een antwoord. Met zogeheten quickscans en -wins kan Hilversum de plannenmakers snel van helderheid voorzien en daarmee de impasse ontbreken.

Dat is maandagavond in De Melkfabriek, het onderkomen van Dudok Wonen, een van de oplossingen die te berde komen tijdens een open gesprek. In een periode van negen à tien weken controleren de ambtenaren de ingediende bouwplannen. Zij informeren het college van burgemeester en wethouders, die de plussen en minnen afwegen, waarna het plan naar de gemeenteraad gaat. Op die manier hebben de mensen die nu woningen willen bouwen of transformeren snel antwoord. En daardoor ook duidelijkheid over waarom de ontwikkelingen wel of niet door kunnen gaan.

Want een aantal projectontwikkelaars ervaart een gebrek aan duidelijkheid en soms zelfs fatsoen van de gemeente. Twee weken geleden gaven vier projectontwikkelaars in De Gooi en Eembode aan dat zij al tijden samenwerken met de gemeente en ondanks toezeggingen toch ineens te horen krijgen dat de plannen niet verder kunnen. Uitleg waarom ontbreekt. De Hilversumse woningcorporaties hebben dezelfde ervaringen. De boot wordt om onduidelijke redenen afgehouden, terwijl er gewoon staand beleid is. Wat er dan aan ten grondslag ligt dat beide partijen niet verder komen, is gissen. "Gebrek aan daadkracht is een gebrek aan visie", klinkt. Of: "De wil is wel de drive, maar op het moment dat het politiek gezien windowdressing wordt, dan frustreer je ondernemers."

Afgelopen maandag zaten directeuren en managers van de corporaties, diverse projectontwikkelaars en raads- en commissieleden in een grote kring om te praten over de problematiek. Van de negen politieke partijen in de gemeenteraad is alleen D66 niet aanwezig. De meeste politici geven aan vooral te willen luisteren, maar tijdens de bijeenkomst blijkt dat zij toch verbaasd zijn. Hoe kan het dat ontwikkelaars en corporaties, die willen investeren en plannen hebben, op een gegeven moment niet verder komen? Ergens in de uitvoering gaat het fout, is hun conclusie. Dat is zorgwekkend, want je wilt ondernemers of corporaties die willen investeren niet voorgoed tegen je in het harnas jagen. Verontrustend vinden de raadsleden ook dat zij niet op de hoogte zijn van bijvoorbeeld de plannen die er zijn voor de Naarderweg 16 (het oude United-gebouw) of de tijdelijke duurzame huizen op het circusterrein.

Hoewel iedereen maandag met een onbevredigend gevoel naar huis gaat, zit de winst er vooral in dat de partijen eens met elkaar om de tafel hebben gezeten en naar elkaar geluisterd hebben. Er komt een vervolggesprek en de meesten zien elkaar weer in de commissie van woensdag 23 mei, waar een aantal ontwikkelaars inspreekt.