Olaf Streutker (links) van het CDA was tijdens de verkiezingsavond blij met de winst, maar zit nu niet bij de formatiegesprekken.
Olaf Streutker (links) van het CDA was tijdens de verkiezingsavond blij met de winst, maar zit nu niet bij de formatiegesprekken. Foto: Bastiaan Miché

'Meters maken' bij formatiegesprekken

De inhoudelijke onderhandelingen tussen Hart voor Hilversum, D66, VVD en GroenLinks zijn deze week begonnen. Het CDA doet even niet meer mee.

Vervolg voorpagina

Wie de politiek de afgelopen jaren een beetje volgde, zal er vreemd van opkijken dat Hart voor Hilversum (HvH) toch met D66 en ook de VVD aan tafel zit om een nieuwe coalitie te vormen. Regelmatig was het immers hommeles tussen oppositiepartij HvH en de twee collegepartijen. Bovendien gaf D66, toen het in eerste instantie niet mocht aanschuiven, ook toe dat een college met beide partijen een zeer moeilijke opgave zou worden.

Desondanks zaten de drie partijen - en op verzoek van HvH ook GroenLinks - deze week voor het eerst met elkaar om tafel. Deze samenstelling was het resultaat van de wens van de VVD om D66 bij de gesprekken te betrekken. HvH, de grootste partij, besloot vervolgens om de formatiegesprekken een vervolg te geven met de drie genoemde partijen.
Het CDA, dat tot dat moment ook altijd aan tafel zat, moet daarom nu toekijken. De christendemocraten zijn niet blij. "Superjammer", zegt CDA-raadslid en onderhandelaar Gerben van Voorden. Zijn partij pleitte na het mislukken van de combinatie HvH, VVD, GroenLinks en CDA voor een informatieronde in plaats van direct een nieuwe formatiepoging. "Het was vanuit democratisch oogpunt zuiver geweest om met een onafhankelijke informateur te onderzoeken welke coalitie recht doet aan de verkiezingsuitslag en goed is voor Hilversum."

Toch houdt het CDA er rekening mee dat ook deze formatiepoging een flop wordt en de partij alsnog in het nieuwe college van burgemeester en wethouders belandt. Immers, de tegengestelde opvattingen over Gooistad, citymarketing, economie en verkeer en het verschil in stijl tussen deze vier partijen zijn niet plotsklaps verdwenen.
Dat geeft ook wethouder Floris Voorink, die namens de VVD onderhandelt, toe. Hij is wel blij dat HvH een poging met D66 waagt. "Er zijn best wel verschillen - kijk bijvoorbeeld ook naar GroenLinks en mijn eigen partij - maar waar het om gaat is dat er een stabiele coalitie komt die vooruit wil met de stad. En daar heb ik alle vertrouwen in. Ik hoop wel dat we nu snel meters kunnen maken."
Want na alle wisselingen van de afgelopen weken is iedereen het erover eens dat meters maken nu prioriteit heeft. De vier partijen zijn de onderhandelingen daarom meteen inhoudelijk gestart. Dinsdag was de eerste echte bijeenkomst. Thema's waren welzijn, zorg, onderwijs en werk en inkomen. Volgens Haselager was het een prima bijeenkomst, al zijn er natuurlijk wel inhoudelijke verschillen. "Kenmerkend is dat alle partijen welzijn en zorg in de wijken en buurten van Hilversum verankerd willen zien", meldt hij. "Ook zien de onderhandelende partijen in de huidige economische groei kansen en mogelijkheden om meer Hilversummers aan het werk te krijgen." Het gesprek van woensdagavond ging over bereikbaarheid en economie. Vrijdag en volgende week dinsdag en woensdag komen de onderhandelaars opnieuw bij elkaar.

Grote vraag is vooral hoe het 'duel' tussen HvH enerzijds en D66/VVD anderzijds gaat verlopen. Op social media uitte mede-oprichter en oud-raadslid Meijndert Ruitenberg van HvH al zijn bedenkingen. "Het kan goed komen, ik ben gematigd positief, maar D66 is niet bepaald eerste keus."