Sinds 1 mei is de nieuwe Zwaluwenberg weer in gebruik. Donderdag was de officiële opening.
Sinds 1 mei is de nieuwe Zwaluwenberg weer in gebruik. Donderdag was de officiële opening. Foto: Bastiaan Miché

Nieuwe fietsbrug een hele verbetering

Iedereen is het erover eens bij de officiële opening: het is prettig dat de Zwaluwenberg weer in gebruik is. De brug werd maandenlang node gemist.

HILVERSUM Terwijl de auto's onder het viaduct door razen, komt de nordicwalkinggroep van de Gooise Atletiek Club over de fietsbrug Zwaluwenberg gewandeld. Met bezwete voorhoofden en een grote glimlach komen ze aan de andere kant aan waar een gezonde versnapering staat te wachten. Eindelijk kunnen de lopers weer gebruikmaken van deze verbinding.

Niet alleen de nordic walkers maar ook de hardlopers, die even later arriveren, geven donderdagochtend tijdens de officiële opening van de nieuwe brug aan de Zwaluwenberg gemist te hebben. Over het eindresultaat zijn de GAC-leden tevreden. "Het is een prachtige brug geworden. Echt een hele verbetering", klinkt uit meerdere monden. "Maak er veel gebruik van", is de boodschap van GAC-coördinator Kees Tabak die hij de groepen meegeeft voordat ze weer verdergaan.

Wandelaars, hardlopers en fietsers kunnen weer gebruikmaken van de brug die het Wasmeer en de Hoorneboegse heide verbindt. In de acht maanden dat de verbinding eruit lag, heeft Rijkswaterstaat gezorgd voor een alternatieve route via Hollandsche Rading, maar dat kon de recreanten niet bekoren. "Dat was niet zo leuk. In plaats van door de natuur liep je gewoon over de straat", zegt een hardloopster.

De oude brug uit 1969 is begin oktober gesloopt omdat deze te smal was voor de verbrede A27 en ook niet meer voldoende veilig was. Om de nieuwe fietsbrug te realiseren is gebruiktgemaakt van prefab betonnen liggers. Dit zijn grote betonnen elementen die de aannemer in een keer op de steunen van een viaduct kan hijsen. Begin december zijn deze op het viaduct gehesen. Hiervoor was de rijksweg afgesloten. Twee weken geleden zijn de laatste werkzaamheden uitgevoerd: het afwerken van de leuningen en randelementen van de fietsbrug.

Het eindresultaat van de zijkant gezien.
Begin oktober 2017 werd de oude brug gesloopt.