'Gemeente gaat niet over de sleutel van het Hilvertshof'

vervolg voorpagina

In de verordening over de winkeltijden staat formeel dat de winkels niet open mogen op zondag. In de afgelopen collegeperiode is openstelling op zondag gedoogd. Zolang er maar geen sprake is van overlast, knijpt de gemeente Hilversum een oogje dicht.

"In de afgelopen periode is er geen overlast geweest. Daar hebben wij geen meldingen van ontvangen. Waarom moet dat plotseling anders voor die weken in het centrum? De winkels moeten zelf bepalen wanneer zij opengaan, net zoals ze dat doen op maandag tot en met zaterdag", geeft Jaeger aan. "Wij gaan niet over de voordeursleutel van het Hilvertshof. Daar weten ze heel goed wat de regelgeving is in Hilversum en is het aan de ondernemers zelf", is zijn toevoeging.
Met de Stichting Centrum Hilversum zijn eind vorig jaar afspraken gemaakt over achttien officiƫle koopzondagen. In die afgelopen vier en een halve maand moesten de bezoekers ook betaald parkeren. Dat komt nu weer te vervallen. Hoe het nu precies zit, wil de SP graag weten van het gemeentebestuur. Fractievoorzitter Bianca Verweij heeft schriftelijke vragen gesteld over onder andere het ontstane 'koopzondaggat'. Wat de oppositiepartij betreft, betekent een correct en betrouwbaar gemeentebestuur dat de winkels in het dorp zondag 13, 20 en 27 mei en 3 juni gesloten blijven.
De ondernemers zelf zijn overwegend positief over de proefperiode. Dat meldt centrummanager Kjeld Vosjan na een rondje langs de velden. De omzetten zijn hoger uitgevallen dan gedacht en de koopzondag trekt een heel ander publiek dan bijvoorbeeld de zaterdag: er komen dan meer dagjesmensen naar het centrum toe. "De houding is anders. Mensen gaan lekker lunchen, uitgebreid shoppen en pakken daarna nog een bioscoopje. Het is relaxter dan op zaterdag als de mensen toch minder tijd hebben."
Over een maand zijn de winkeltijden bijna zeker vrijgegeven en mogen de winkeliers zelf bepalen wanneer ze open zijn. "Het moet raar lopen als dat niet doorgaat", aldus Vosjan. Woensdag 23 mei bespreekt de commissie het voorstel. Twee weken later hakt de gemeenteraad de knoop definitief door.