Een uiting van protest van de bewoners van de West-Indische buurt vorig jaar tijdens het 'herrie-ontbijt'.
Een uiting van protest van de bewoners van de West-Indische buurt vorig jaar tijdens het 'herrie-ontbijt'. Foto: Bastiaan Miché

Rijkswaterstaat en provincie houden hand op de knip

Voorlopig is het nog geen 'lang verwacht, toch gekregen' voor de West-Indische buurt. De discussie over een geluidswal blijft in een impasse zitten.

HILVERSUM De kans dat er een geluidsscherm komt langs de verbrede A27 is aanzienlijk geslonken. Rijkswaterstaat en de provincie Noord-Holland zijn en blijven niet van plan de hand van de knip te halen. Dat is de teleurstellende uitkomst voor de bewoners van de West-Indische buurt van een onderhoud dat zij hebben gehad met de gemeente Hilversum.

Twee weken geleden - woensdag 25 april - hebben wethouders Willem van der Spek (CDA) en Floris Voorink (VVD) een gesprek gevoerd met vertegenwoordigers van Rijkswaterstaat en de provincie. De aanleiding hiervoor is een eind 2017 aangenomen motie in de Tweede Kamer. Op 19 december ging een meerderheid van de landelijke politiek akkoord met het voorstel om te kijken wat de welwillendheid is van de overheden om de buren van de snelweg te compenseren. Bewoners van deze buurt ervaren veel overlast sinds de rigoureuze bomenkap van begin vorig jaar, de snelweg die inmiddels is verbreed en de nieuwe afslag die dichter bij hun woningen ligt.
Sindsdien is de geluidsoverlast sterk toegenomen en zit er meer fijnstof in de lucht. De leefbaarheid is zienderogen afgenomen, meent de buurt. Met een geluidsscherm is dat euvel verholpen. Die compensatie moet er in hun ogen ook komen. Daar strijden zij al tijden voor. Tot nu toe vingen de Hilversummers overal bot. Voor Rijkswaterstaat is er bijvoorbeeld geen reden voor compensatie, omdat nergens de geluidsnormen worden overschreden.

De aangenomen motie van de Tweede Kamer bood nieuwe hoop. “Maar we zijn weer terug bij af”, stelt Kees Tabak van Comité Geluidsscherm A27, afslag 33 Hilversum, nadat de gemeente de bewoners vorige week maandag heeft bijgepraat. Overigens bevreemdt het hen dat zij op 25 april niet aanwezig waren bij het gesprek. In de motie van de Kamer zijn zij namelijk wel als partij aangemerkt.
Over de kosten ontstaat de nodige verwarring. Tabak meent dat Rijkswaterstaat rept over een investering van 15 miljoen euro. Maar dat klopt volgens de verenigde bewoners van geen kant. Op basis van het tracébesluit hebben de Hilversummers zelf drie rekensommetjes gemaakt. Zij hebben drie varianten berekend. Een scherm van zes meter hoog over een lengte van 1.100 meter zou 1.775.000 miljoen euro kosten. Voor net geen 2,1 miljoen is een scherm van 4 meter hoog met een lengte van 1.400 meter te realiseren. Een 4 meter hoge geluidswal van 1.900 meter is voor ruim 2,6 miljoen mogelijk.

“Het is een herhaling van zetten geweest”, zegt Voorink over het onderhoud van veertien dagen terug. De hamvraag is: wie wil die kosten van pakweg 2 à 3 miljoen ophoesten. “Ik zit daar ook met een lege portemonnee, maar de opdracht van de motie van de Tweede Kamer is om de welwillendheid van een oplossing te onderzoeken. Daarom heb ik gezegd: stel nou dat wij als gemeente 1 miljoen euro bijdragen, zijn jullie dan bereid hetzelfde te doen? Rijkswaterstaat en de provincie houden echter de hand op de knip”, is de constatering van de wethouder.
Zij willen wel medewerking verlenen bij het herplanten van een aantal bomen, zegt Voorink. “Maar daar is het de bewoners niet om te doen”, voegt hij eraan toe. Wel wil Rijkswaterstaat het scherm van ruim een kilometer plaatsen als een ander de rekening betaalt. "De argumentatie is en blijft dat alles aan de wettelijke normen voldoet. Je krijgt dan een bureaucratische normenwerkelijkheid tegenover de werkelijkheid die de bewoners ervaren. Er zit weinig beweging in", aldus de wethouder.
Nog altijd zijn de bewoners strijdvaardig. Van opgeven willen ze niet weten. Binnenkort gaan zij opnieuw actie ondernemen richting de politiek.