Vorig jaar steunde Liesdek Emanuels met de actie om een ijsje bij haar te komen eten.
Vorig jaar steunde Liesdek Emanuels met de actie om een ijsje bij haar te komen eten. Foto: Bastiaan Miché

Geen politiek steekspel maken van mars van gerechtigheid

De optocht door Hilversum op zaterdag 19 mei is geen zaak van wit tegen zwart. Het gaat juist om saamhorigheid en eensgezindheid, geeft de organisatie aan.

HILVERSUM De mars van gerechtigheid door Hilversum moet niet gekaapt worden voor politieke doeleinden. Politici mogen meelopen, geeft de organisatie aan, maar dan wel op persoonlijke titel. “Wij willen met gelijkgestemden saamhorigheid en eensgezindheid laten zien ter ondersteuning van Gilly Emanuels en overige slachtoffers van straatterreur", zegt mede-organisator Gerrel Liesdek.

Dat de tocht over anderhalve week niet politiek beladen mag zijn, is een nadrukkelijke wens van Emanuels. Met de mars van gerechtigheid wil de organisatie steun geven aan een hardwerkende onderneemster als Emanuels, die door een groep raddraaiers is weggepest en zelfs vervolgd wordt door het Openbaar Ministerie voor mishandeling van een aantal jongeren die haar jarenlang hebben geterroriseerd en gediscrimineerd. "Dat moet simpelweg niet kunnen in Nederland", stelt Liesdek. Naast de optocht is er ook een petitie in het leven geroepen om Emanuels en ondernemers die ook te maken hebben gekregen met onrecht, racisme, discriminatie, ongelijkheid en straatterreur, te ondersteunen. De teller op petities.com staat ruim boven de vijfhonderd.

Vanuit die optiek is er interesse getoond vanuit de landelijke politiek. Liesdek bevestigt dat de PVV haar onvrede heeft geuit. Ook zingt de naam rond van Sylvana Simons als deelnemer aan de tocht. Daarover zegt Liesdek dat een medewerkster van de Bij1-politica zich bij hen heeft aangesloten. "De mars moet geen politiek steekspel worden. Als zij komen is dat prima, maar dan wel als privépersoon."

Met de mars van gerechtigheid wil de organisatie de aandacht vestigen op meer tolerantie in de maatschappij en het uitbannen van racisme. "Het grootste belang is dat we fijn en gezellig met elkaar moeten samenleven", benadrukt Liesdek. "De mars is zeker niet bedoeld dat we wit tegen zwart zetten. Als het om Surinaamse jongens ging die een blanke vrouw hadden lastiggevallen, zoals Gilly is lastiggevallen, dan waren we ook in actie gekomen", verklaart hij. "Racisme is een gezwel. Het hoort niet, maar het wordt steeds erger. We moeten dat de kop indrukken."

Volgens sommige buurtbewoners van de Kleine Drift is er geen sprake van racisme, maar gaat het om ernstige hangjongerenproblematiek. Dat wijst Liesdek van de hand. Op het YouTube-filmpje van de jongeren, waarin te zien is dat Emanuels op 17 augustus 2017 slaags raakt met een aantal van hen, is duidelijk hoorbaar dat zij voor 'kankerzwarte' wordt uitgemaakt. Daarnaast zegt hij dat andere ondernemers met een migratieachtergrond op de Kleine Drift, waaronder de Thaise massagesalon, eveneens het mikpunt waren van de groep.

Het startpunt van de mars is bij het centraal station. Om 13.00 uur is daar het vertrek. Welke route de stoet loopt, is nu nog onduidelijk. De gemeente en de organisatie zijn daarover met elkaar in overleg. Wel is helder dat het plein aan de Kleine Drift, waar Emanuels tot voor kort haar onderneming had, het eindpunt is. Daar komt een podium waar onder meer gedichten worden voorgedragen. Verder is er een open mic (vooraf melden bij de organisatie), waardoor iedereen die iets wil zeggen een boodschap kan uitdragen.

'Racisme is een gezwel. Het hoort niet, maar wordt wel steeds erger'