Drukte bij het Rosarium.
Drukte bij het Rosarium. Foto's: Bastiaan Miché

'Hun strijd voor de vrede is onze strijd voor een vreedzame wereld'

De dodenherdenking, eerst in Gooiland en later bij het Rosarium, kon dit jaar rekenen op veel belangstelling. Martine Letterie hield de Bill Mincolezing.

HILVERSUM "In onze zoektocht naar antwoorden zijn wij allen verplicht die nieuwe, vreedzame wereld te scheppen. De 25 Hilversumse verzetshelden en al die vele anderen die hun leven gaven voor de vrede verwachten dat van ons. Hun morele keuzes zijn onze keuzes. Hun strijd voor de vrede is onze strijd voor een vreedzame wereld. Te beginnen in Hilversum."

Dat zei burgemeester Pieter Broertjes tijdens de herdenkingsbijeenkomst in Gooiland, ruim een uur voor de dodenherdenking rondom het verzetsmonument in het Rosarium. In zijn toespraak ging Broertjes in op het thema van 4 en 5 mei van dit jaar: 'Jaar van Verzet'. Hij memoreerde 'Nieuw Jeruzalem' Hilversum als populaire vestigingsplaats voor Joden en ging in op het onderzoek naar de jodenvervolging in Hilversum. Daarbij kwam de vraag naar voren of iemand onder die omstandigheden bij anderen zou kunnen onderduiken.
De zevende Bill Mincolezing, genoemd naar de bekende verzetsstrijder en oud-Hilversums gemeenteraadslid en wethouder, en vast onderdeel van de 4 meiherdenking in Hilversum, werd gehouden door schrijfster Martine Letterie. Zij is een kleindochter van de Hilversumse verzetsman Martinus Letterie. Hij nam actief deel aan de Februaristaking in 1941 en werd vijf maanden later opgepakt en op transport gezet naar concentratiekamp Neuengamme, het grootste kamp van Noord-Duitsland. Daar overleed hij op 25 januari 1942, vermoedelijk aan vlektyfus. Hij was 33 jaar oud.
Na afloop van de goedbezochte bijeenkomst was er een stille tocht richting Rosarium, waaraan honderden Hilversummers deelnamen. Eenmaal daar legde Broertjes samen met de wethouders en anderen bloemen.

Kransen bij het monument.