Volgens SP-fractiemedewerker Juri Sampieri Bjornsson is lenen onder jongeren een grap geworden.
Volgens SP-fractiemedewerker Juri Sampieri Bjornsson is lenen onder jongeren een grap geworden.

'Kom met plan 'Jongeren en Schuld''

Hilversum moet meer haar nek uitsteken voor jongeren met serieuze schulden, stelt de SP. Momenteel doet de gemeente te weinig voor hen, meent de partij.

HILVERSUM Hoeveel jongeren in Hilversum hebben te maken met schulden? Uit een schatting gemaakt door de SP gaat het om zo'n 2.000 jongeren, maar goed in kaart is de omvang van dit probleem niet. Daarom roept de partij het nieuwe, nu nog te vormen, college op om met een actieplan te komen.

"Lenen is zo normaal geworden. Onder jongeren is dat echt bijna een grap geworden. Het is lenen tot het maximum. Veel van dat geleende geld wordt ook verkwanseld met totaal geen idee voor de toekomst. Het is van: we zien het wel over tien jaar", zo schetst SP-fractiemedewerker Juri Sampieri Bjornsson. Onderschatting van de studieschulden is een van de oorzaken dat jongeren (tot 27 jaar) financieel in de knoop komen. Impulsief bestedingsgedrag en ingrijpende gebeurtenissen in combinatie met een laag inkomen en gebrekkig financieel inzicht zijn de andere twee hoofdfactoren.
Schulden onder jongeren is een ernstig probleem, en in Hilversum is geen idee van de omvang. Volgens Sampieri Bjornsson wordt deze problematiek door het nog zittende gemeentebestuur gebagatelliseerd. Begin maart klom hij al in de pen en stelde artikel 41-vragen over jongeren en schuld. Doel was om inzichtelijk te krijgen hoe groot de groep in Hilversum is die schulden heeft. Het antwoord was onbevredigend. Kort door de bocht: het college stuurde het uitvoeringsplan schuldhulpverlening mee, waar alle informatie wel in zou moeten staan. Maar hij vond geen gegevens over de oorzaken van de problematiek of preventiemaatregelen. "Het enige positieve uit die brief van het college was de toezegging dat er aandacht aan de schuldproblematiek bij jongeren wordt besteed, samen met de problemen van de overgang van achttien min naar achttien plus."
De beantwoording schoot de jonge Hilversummer in het verkeerde keelgat. Daarop besloot hij zelf dieper in de materie te duiken om het probleem in kaart te brengen en een actieplan op te stellen. Hier is de SP'er nog mee bezig. Hij praat met professionals in het veld en heeft twee onderzoeken uit 2012 en 2015 boven tafel weten te krijgen. Hierin komt naar voren dat bijna 5 procent van de jongeren een problematische schuld heeft. Die is niet meer terug te betalen. Ongeveer 15 procent heeft een zogeheten 'risicovolle' schuld. De rekeningen worden niet op tijd betaald. Die cijfers heeft Sampieri Bjornsson vertaald naar de Hilversumse situatie. Van de 10.200 Hilversumse jongeren hebben dan zo'n 2.000 schulden, waarvan 480 een waar ze nooit vanaf komen.
“Ik ben het meest geschrokken van het aantal jongeren. Vooraf dacht ik dat het er zo’n 300 à 400 zouden zijn, maar het blijken er vijf tot zes keer zoveel te zijn die met schuldenproblematiek te maken hebben. En schulden zijn niet alleen een fysiek iets van rood staan op je bankrekening, het zorgt ook voor stress en gezondheidsklachten. Mensen met schulden hebben een kortere levensverwachting. Is dat dan wat je mee wilt geven aan de jonge generatie?", aldus de SP'er.
In het actieplan 'Jongeren en Schuld' moeten Hilversummers beter op de hoogte worden gesteld van alle regelingen die er zijn en moet de hulp laagdrempelig zijn. Hilversum moet de jongeren met problematische en risicovolle schulden beter weten te bereiken en moet op preventief vlak meer aandacht besteden aan de oorzaken van de schulden. Ander voorstel is om een gemeentelijke kredietbank of fonds op te richten voor het opkopen van schulden van jongeren. In ruil voor verplicht budgetbeheer met aflossen van schulden door middel van een betalingsregeling over drie jaar of door maatschappelijke dienstverlening, kan bijvoorbeeld worden afgesproken om na drie jaar het resterende bedrag kwijt te schelden.