De onderhandelaars gaan elkaar nog vaak zien.
De onderhandelaars gaan elkaar nog vaak zien. Foto: Gemeente Hilversum

Voorlopig nog lang geen akkoord

HILVERSUM Het duurt zeker nog tot eind mei voordat de vier onderhandelende partijen in Hilversum een coalitieakkoord kunnen presenteren. Dat zegt formateur Hans Haselager. Om haast te kunnen maken komen Hart voor Hilversum (HvH), D66, VVD en GroenLinks zo vaak als kan bij elkaar.

Dat betekent dat de onderhandelaars zelf komende maandag niet bij het stadsgeprek in Heelo aanwezig kunnen zijn, maar de 'tweede garnituur' hun plek inneemt. Het is niet anders, geeft Haselager aan. "Donderdag is het Hemelvaart, volgende week is er ook een raadsvergadering en als maandag de onderhandelaars naar Heelo gaan, zijn er nauwelijks nog dagen over."
Dinsdagavond kwamen de vier partijen weer bijeen en spraken zij over veiligheid en preventie. Burgemeester Pieter Broertjes was ook bij dat gesprek aanwezig. Afgelopen week werd ook al de duurzaamheidsagenda besproken. Dat wordt een belangrijk hoofdstuk in het te realiseren akkoord, blijkt uit het verslag dat staat op de website van de gemeente. "Afgesproken is dat er een energietransitieplan komt dat onder regie van de gemeente met inwoners, maatschappelijke partners en het bedrijfsleven wordt opgesteld en uitgevoerd. Inzet van deze aanpak is om Hilversum in 2022 in een positie boven het landelijke gemiddelde te krijgen voor duurzame opwekking van energie."
Maar er is nog geen akkoord, benadrukt ook HvH. De partij reageert daarmee op het verhaal dat er al een deal zou zijn over de vorming van een grote Gooise gemeente (Gooistad), terwijl de lokalen voor de verkiezingen zo'n megagemeente nog omschreven als 'monster'. In een persverklaring herhaalt de partij dat standpunt. Pas als de deal rond is, kan de partij het resultaat toelichten.