In de piekuren heeft de Geuzenbuurt te maken met veel parkeerproblematiek.
In de piekuren heeft de Geuzenbuurt te maken met veel parkeerproblematiek. Foto: Bastiaan Miché

Geuzenbuurt bindt strijd aan tegen parkeeroverlast

Verbeter de wereld, begin bij jezelf, is een bekende slogan. Qua parkeergedrag is dat wat de Geuzenbuurt ook wil van de bewoners.

HILVERSUM Meestal als bewoners parkeeroverlast ervaren, gaat de vinger naar de gemeente. In het raadhuis moeten ze 't maar oplossen. Nee, zegt de bewonersvereniging van de Geuzenbuurt. Volgens hen gaat het om een gedragsprobleem van de bewoners zelf, die weigeren hun auto netjes neer te zetten. "We moeten de hand in eigen boezem steken."

Dat is de vrij ongebruikelijke en tevens impopulaire boodschap van de bewonersvereniging aan hun buurtgenoten en bezoekers van de wijk. Zij heeft een brief opgesteld waarin zij een duidelijk appel doet op de buurtbewoners: let goed op waar je de auto parkeert. Want daar schort het nogal eens aan. Deze mededeling heeft de vereniging afgelopen verspreid via social media.

Qua openbare ruimte piept en kraakt het in de arbeiderswijk over het spoor. Gezinnen hebben twee, soms wel drie auto's en soms ook nog een werkbusje. En dan is het ook nog mens eigen om de vierwieler zo dicht mogelijk bij huis te zetten. Het liefst voor de deur. Scheef- en dubbelparkeerders zijn aan de orde van de dag, net zoals mensen die een 'extra parkeerplaats' realiseren door hun wagen op de hoek van de straat te zetten. Dat zorgt voor onveilige en onleefbare situaties, zo leggen Ed Bakker en Harold van Ineveld van de bewonersvereniging uit.

"Het gaat ons echt om het eigen gedrag van de bewoners. Zo'n 90 procent van de parkeeroverlast komt van de bewoners zelf. Het gaat hen om het gemak van de auto voor het huis te hebben staan, terwijl er tien meter verderop plek is. Soms is het een stukje lopen, maar de tijd dat iedereen voor zijn eigen deur kon parkeren ligt al enige jaren achter ons", stellen de twee.

Te snel gaat de vinger naar het raadhuis, menen de vertegenwoordigers van de buurtvereniging. "We roepen veel te snel dat de gemeente het maar moet oplossen, maar voor meer parkeerplaatsen is hier weinig ruimte en dat lost het probleem niet op, want het gedrag blijft hetzelfde. Dat willen wij verbeteren zodat we de issues hier kunnen oplossen", luidt hun uitleg.

Bewoners aanspreken op hun parkeergedrag is dan vervolgens de taak. En als dat nodig is meerdere keren. Dat gebeurt vanuit de optiek van een leefbare en veilige buurt. Na een waslijst aan smoezen zien de meesten wel in dat ze de auto inderdaad op een plek neerzetten waar het niet kan en dat het voor onveilige situaties zorgt, zo is de ervaring.

'Zo'n 90 procent van de overlast komt van de bewoners zelf'

Van Ineveld vertelt dat een select groepje uit de Geuzenbuurt hier al mee is gestart. Als voorbeeld geeft hij de situatie bij basisschool De Wilge aan de Cornelis Drebbelstraat. In samenwerking met de school is daar gehamerd op het foutieve parkeergedrag en wordt het gebruik van de fiets gestimuleerd. De aanpak van de lange adem en het verkondigen van dezelfde boodschap werkt. "Je moet er energie in steken, maar dan werkt het ook gewoon."

Helemaal zonder de gemeente is de overlast niet uit te bannen. Zij gaat dit jaar in overleg met de buurt om de parkeerproblematiek in de Geuzenbuurt in kaart te brengen. Er komt een grootschalig onderzoek. Daarnaast geeft de bewonersvereniging aan dat regelmatig handhaven essentieel is en daar schort het nogal eens aan in de Hilversumse wijken. Het idee uit de Geuzenbuurt is dat Hilversum een 'rapidresponseteam' opricht, waardoor de boa's na een telefonische tip snel ter plekke kunnen zijn. Om direct bekeuringen uit te schrijven gaat de bewonersvereniging te ver. Hun voorstel luidt om tot 2019 waarschuwingen te geven, zodat het gezegde opgaat: een gewaarschuwd mens telt voor twee.