Zonnebloemen voor het station.
Zonnebloemen voor het station. Foto: Bastiaan Miché

Zonnebloemen ook de komende jaren symbool MH17-herdenking

HILVERSUM De zonnebloem is al sinds 2015 het symbool van de MH17-herdenking in Hilversum en dat blijft zeker het geval tot en met 2022. Dat maakte de gemeente afgelopen week bekend.

Grote schalen met zonnebloemen zijn op 17 juli te zien op verschillende locaties in Hilversum, waaronder het raadhuis, een aantal rotondes en voor de Sint Vituskerk. Tijdens de komende vijf herdenkingen krijgen de zonnebloemen een plek in de gemeente. In 2022 is het aan het gemeentebestuur om het besluit opnieuw te nemen. De kosten bedragen de komende jaren 12.000 euro per jaar.

De zonnebloemen zijn uitgegroeid tot het symbool van herdenking van de Hilversumse slachtoffers van de MH17-ramp. Ze vormen een verwijzing naar het veld in Oekraïne waar het vliegtuig is neergestort. "Gelet op de hoeveelheid reacties van bewoners en anderen wordt deze geste bijzonder gewaardeerd", aldus het college van burgemeester en wethouders.
Ook het monument, dat in 2016 ter nagedachtenis aan de slachtoffers werd onthuld, bestaat uit vijftien zonnebloemen. Een zonnebloem voor ieder slachtoffer. "De vliegramp met de MH17 heeft een diepe wond achtergelaten in onze stad", meldt burgemeester Pieter Broertjes. Vijftien inwoners kwamen om het leven op 17 juli 2014. "De tijd verstrijkt, maar de slachtoffers worden nog dagelijks gemist. Daarom vinden we het belangrijk hen op Hilversumse wijze te blijven herdenken."