Het Melkmeisje.
Het Melkmeisje. Foto: Rene van Zuuk

Groots denken in het groen op Dag van de Architectuur 2018

Op 1, 2 en 3 juni zijn er lezingen, rondleidingen, wandelingen en een tentoonstelling ter gelegenheid van de Dag van de Architectuur.

HILVERSUM Hilversum is misschien een dorp, maar geen gewoon dorp. Utopisch en zelfs radicaal gedachtegoed over wonen in het groen bestaat hier al sinds de negentiende eeuw. Maar durven we vandaag de dag ook nog groots te denken?

Dat is de centrale vraag tijdens een reeks lezingen, rondleidingen, wandelingen en een tentoonstelling ter gelegenheid van de Dag van de Architectuur op 2 en 3 juni.
Al een dag eerder, op 1 juni om 16.00 uur, start de Dag van de Architectuur in het Dudok Architectuur Centrum met het miniseminar 'Radical Ruralities'. Na een introductie van Indira van ’t Klooster, directeur DAC, over circulaire woonutopieën in Europa na 2008 geeft historicus Maria Boersen een toelichting op het onderwerp 'Wereldverbeteraars & vrijdenkers in het Gooi rond 1900'. Na een interview met Gert Jan Hox (TALPA) over de rol van de media in het utopische denken, verzorgt Paul Ronkcen (landschapsarchitect, WUR en adviseur Ruimtelijke Kwaliteit provincie Utrecht) de keynote over 'Het sublieme in het landschap'. Het minisymposium eindigt met de opening van de tentoonstelling 'Radical Futures'.
Op 2 juni zijn er in het Dudok Architectuur Centrum vijf lezingen over 'Utopisch gedachtegoed in het Gooi van 1900 tot nu'. Na elke lezing volgt een wandeling met een gids. Deelnemers kunnen alleen de lezingen bezoeken, alleen de wandelingen doen, of een combinatie. Aandacht is er onder andere voor de Bloemenbuurt van W.M. Dudok (1920), het GAK-gebouw van Onno Greiner (1970), het Melkmeisje van René van Zuuk Architecten (2018) en het appartementengebouw op de Almansweide van MOOST (2018).