Irma Thierig sprak namens de ondernemers van de Gijsbrecht en pleitte voor een autoluwe straat.
Irma Thierig sprak namens de ondernemers van de Gijsbrecht en pleitte voor een autoluwe straat. Foto: Bastiaan Miché

Van snoezelruimte en knarrenhof tot aan een 'kwaliteitsslag Liebergerweg'

De kopstukken van de vier onderhandelende partijen en buurtverenigingen waren dus niet aanwezig bij het stadsgesprek in Heelo. Desondanks werden er best aardige en originele ideeën gedeeld.

Vervolg voorpagina

Het zaaltje binnen Heelo is goed gevuld als tien Hilversummers maandagavond bij elkaar twaalf plannen of ideeën presenteren aan de vier onderhandelende fracties. Veel presentaties - bijvoorbeeld als het gaat over duurzaamheid - staan al wel op de politieke agenda, echter - zo constateert fractievoorzitter Femke van Drooge van de PvdA terecht - men vindt kennelijk dat de politiek nog te weinig aan deze problemen doet.
De eerste presentatie gaat over de realisatie van een zogenaamde 'snoezelruimte' in het Arie Loomanhuis in Hilversum-Oost. Een prima initiatief, vinden de aanwezige politici, al is het maar de vraag in hoeverre de politiek daar een rol in kan spelen. Het is ook typisch een plan dat de buurt zelf kan oppakken. Het voorstel voor een 'knarrenhof' - wonen in een hof rondom een gezamenlijke binnentuin - is wel iets waar de politiek samen met woningcorporaties naar kan kijken. Ieder hof heeft een gemeenschappelijke ruimte voor gezamenlijke activiteiten, is het plan. Doel is om zowel (sociale) huur en koopwoningen te bouwen.
Na het pleidooi voor een verbod op hout stoken, spreekt Irma Thierig namens de ondernemers van de Gijsbrecht van Amstelstraat. Zij roept de politiek op om door te gaan met de ontwikkeling van de winkelstraat, die in haar ogen autoluw moet worden. Een lastige opgave, vinden ook de aanwezige politici. Gevolg van die maatregel betekent immers dat omringende straten meer autoverkeer te verwerken krijgen.
De meest schokkende presentatie komt van Martin Triebels namens de Bewonersgroep Liebergerweg. Hij maakt zich zorgen over wat er na het aanstaande vertrek van Hunkemöller terugkomt in de wijk en toont met beelden het grote tekort aan openbaar groen met speel- en ontmoetingsplekken. "Er is een sterke behoefte om de bedrijvensfeer en de woonsfeer wat meer uit elkaar te halen en de Liebergerweg meer een woonstraat te laten zijn", zegt hij. Een bedrijvenontsluiting langs het spoor, een verlengde Mussenstraat, is in zijn ogen dé oplossing. Die kans - die er eerder niet was - is er met de komst van de HOV nu wel, zegt Triebels. "Voor de Liebergerweg een enorme kwaliteitsslag en een basis voor een verdere verbetering van de woonomgeving."
Ed van Mensch spreekt vervolgens over de 'schat van Hilversum' (3750 objecten). Hij roept daarbij de politiek op deze schatten niet uit het oog te verliezen en deze meer zichtbaar te maken voor de inwoners. De presentatie daarna gaat over de aanpak van wateroverlast. Een punt dat GroenLinks in de formatiebesprekingen al op de agenda zal hebben staan. Chiel van Eendenburg houdt drie presentaties: over het realiseren van een rotonde bij de Hocras aan de Franse Kampweg, gasvrije wijken en zonnepanelen. Namens HilverZon zegt hij dat deze stichting grote problemen heeft om zonnepanelen op gebouwen te realiseren. Hilversum staat staat namelijk vol met monumenten waar niet aan gesleuteld mag worden.
Gregory Duncker neemt het nog op voor mensen met een beperking en Jacqueline van Oostveen van de Lelie doet tot slot een laatste oproep: "Laten we een Hilversum gaan bouwen waar we gelukkiger van worden."
De wél aanwezige politici van de vier partijen tonen zich na afloop enthousiast en benadrukken dat alle input al is doorgestuurd naar de afwezige onderhandelaars. Maar of de avond wat oplevert, blijft de vraag. Voorlopig moeten de sprekers het doen met een opmerking van een D66-commissielid: "Het was echt superleuk."