Maandag was de aftrap van het project 'My Story' op het Media Park.
Maandag was de aftrap van het project 'My Story' op het Media Park. Foto: Bastiaan Miché

'Voor mij is het belangrijk om te vertellen waarom ik hier ben'

Met een film die is gemaakt met hun mobiel vertellen acht statushouders hun verhaal. Maar 'My Story' is meer dan het maken van een film.

HILVERSUM Acht statushouders vertellen hun verhaal met een korte film die zij met hun mobiele telefoon maken. Het sociaal-maatschappelijke project 'My Story' is bedoeld om jonge talent zich verder te laten ontwikkelen en te introduceren bij bedrijven op het Mediapark, waar zij wellicht een stageplek kunnen verdienen. Omdat het mes aan meerdere kanten snijdt, kunnen de initiatiefnemers onder meer rekenen op steun van de gemeente Hilversum.

Vorig jaar stonden de Mobile Movies Days, een initiatief van regisseur en producer Ruud van Gessel, voor het eerst op het programma van de Dutch Media Week. Museum Hilversum is de plek waar de met smartphones gemaakte films te zien zijn. Tijdens de komende editie keert dit onderdeel terug, met 'My Story' als bijzonder hoofdstuk. In samenwerking met VluchtelingenWerk Nederland heeft Van Gessel acht statushouders, afkomstig uit het Midden-Oosten en Afrika, gescout die hun verhaal met boodschap gaan verfilmen met hun mobiel. "Ieder verhaal heeft zijn eigen boodschap en iedereen bepaalt zelf hoe hij zijn verhaal wil vertellen", legt hij uit.

"Voor mij is het belangrijk te laten zien waarom ik hier ben", zegt Majd Sardene uit Syrië. "Ik ben hier niet om te profiteren van het systeem. Ik ben gevlucht uit mijn land zodat ik veilig ben." Zijn landgenoot Nabil Alaydi heeft een andere boodschap. De natuurkundeleraar wil Nederland met zijn film laten weten wat de staat van het onderwijs is in zijn land. Door de situatie in het land krijgen de kinderen geen of nauwelijks onderwijs, maar een educatie hebben zij wel nodig. Daar is hulp bij nodig, is zijn oproep.

"Het gaat om hun verhaal, hun geschiedenis", aldus Herman Dummer, directeur Dutch Media Week. "Jouw mobiel vertelt jouw geschiedenis. Kijk maar naar jouw foto's en video's." Dit is materiaal dat onder andere gebruikt gaat worden in de korte films. Op technisch vlak kunnen de acht statushouders rekenen op de hulp en steun van Van Gessel en zijn team. Tijdens diverse workshops, bijvoorbeeld bij Beeld en Geluid en de NTR, leren zij de kneepjes van het vak.

Naast het uitdragen van hun boodschap zien de statushouders 'My Story' als een mooie kans zich te ontwikkelen in de film- en media-industrie. "Ik heb altijd al acteur, regisseur of filmmaker willen worden. Dat ik nu die kans krijg, maakt mij gelukkig", aldus Sardene. "Talentontwikkeling is een belangrijk aandachtsgebied voor Hilversum Mediastad en biedt de jonge filmmakers daarom de kans om zich te presenteren aan het publiek en het bedrijfsleven in Hilversum", vindt Van Gessel.

Voor de deelnemers kan het project een opstap zijn naar een stage of wellicht een baan. Tijdens het maken van de film zijn zij veelvuldig te vinden op het Media Park. Naast Net in Nederland van de NTR en Beeld en Geluid werken ook United Broadcasting, de VPRO en Video Nieuwsbrief mee. Voor deze en andere bedrijven kan het interessant zijn om met deze jonge filmmakers, die een andere culturele achtergrond hebben, uiteindelijk in zee te gaan. Volgens de initiatiefnemers past dit goed binnen de inclusieve samenleving. Dat is een van de redenen waarom de gemeente en Stadsfonds Hilversum 'My Story' (financieel) ondersteunen.

'Jouw mobiel vertelt met foto's en video's jouw geschiedenis'

Op het eindresultaat is het nog even wachten. Over twee weken beginnen de acht filmmakers met de eerste workshop. Tijdens de Dutch Media Week van zaterdag 1 tot en met maandag 10 september zijn de films van maximaal vijf tot tien minuten te zien. De organisatie zorgt dat er een officiële première komt. Daarnaast bestaat de mogelijkheid dat een aantal creaties later te zien is op NPO2.