De Gooise initiatiefgroep van Knarrenhof pitchte maandagavond hun woonconcept.
De Gooise initiatiefgroep van Knarrenhof pitchte maandagavond hun woonconcept. Foto: Bastiaan Miché

Terug naar het hofje van vroeger met comfort van nu

HILVERSUM Het is zaak om voet aan de grond te krijgen bij gemeenten, woningcorporaties en/of projectontwikkelaars. Maandag is tijdens het 'stadsgesprek' in Heelo een eerste poging gedaan om de politiek te enthousiasmeren voor een nieuwe woonvorm voor ouderen, genaamd 'knarrenhof'.

Naast steun van een gemeente en een woningcorporatie is een locatie nodig. In deze regio zijn er meer dan genoeg plekken waar een hofje gerealiseerd kan worden, maar een specifieke locatie wil de Gooise initiatiefgroep niet noemen. Belangrijk is ook de prijs, want het moet wel betaalbaar blijven. Eerst animo zien te winnen, is voorlopig het motto.

Wat houdt een knarrenhof in? De woonvorm is gebaseerd op de vroegere hofjes, maar met het gemak van heden, zoals de uitnodigende tekst luidt. Het idee is dat ouderen wonen in een hofje rondom een gezamenlijke binnentuin. Iedere bewoner heeft privacy met een eigen voordeur, de mogelijkheid om gelijkvloers te wonen met een bovenverdieping en een eigen terras of tuintje. Ieder hofje heeft een gemeenschappelijke ruimte die de bewoners kunnen gebruiken voor gezamenlijke activiteiten. In de hoftuin en de hobbyruimte kunnen de buren elkaar ontmoeten.

Het sociale aspect speelt een grote rol in deze woonvorm met sociale huur-, huur- en koopwoningen. Mensen die interesse hebben hierin moeten sociaal betrokken zijn en naar een ander omkijken, geeft de Stichting Knarrenhof aan. "Voor veel zestigers is het thuis niet prettig of gezond meer. Daarnaast is er veel eenzaamheid. De vraag die voorligt is hoe je oud wilt worden. Dat kan door met elkaar in een hofje te wonen. Dat idee hebben we maandag in Hilversum gepitcht", aldus Ans Vermeulen van de Gooise initiatiefgroep Knarrenhof.
Een hofje bestaat uit zestien woningen. In Zwolle, waar eerder dit jaar het eerste knarrenhof is opgeleverd, zijn het drie hofjes die aan elkaar geschakeld zijn. Op die manier is er veel mogelijk. Elders in het land komt er meer en meer interesse voor dit woonconcept. In Groningen en Gouda staan de handtekeningen al onder de contracten. In Zeewolde, Oldenzaal, Harderberg, Alkmaar en Almelo bijvoorbeeld heeft de Stichting Knarrenhof al informatiebijeenkomsten kunnen houden.

De behoefte om te bouwen, zeker ook voor doelgroepen, groeit. Politieke partijen, woningcorporaties en ontwikkelaars zien dat belang ook in, zo gaven zij twee weken geleden nog aan bij een gesprek dat zij hadden in de Melkfabriek. Overigens wordt er op de website van Centrum Hilversum al gesproken over een hofje voor de 'oudere jongeren' met als titel Hof van Hilversum. Daar weet Knarrenhof niets van.