Aanhoudend droog, geleidelijk meer zon en warmer

De stroming blijft geblokkeerd, waardoor de neerslagkansen klein blijven. Een Atlantisch hogedrukgebied trekt naar de Britse Eilanden. Door die positie is de stroming noordelijk en voert tijdelijk koele lucht aan. In het weekeinde breidt het hogedrukgebied zich uit richting Scandinavië. De wind draait dan naar noordoost tot oost. Het wordt dan opnieuw warmer.

Vrijdag + het pinksterweekeinde

Vrijdag zijn er wolkenvelden. Het blijft wel droog. Af en toe kan de zon schijnen. Er waait een matige wind tussen noordwest en noord. Met 14 à 15 graden is het vrij koel. Zaterdag klaart het geleidelijk op. Het wordt 18 à 19 graden. Tijdens de pinksterdagen ruimt de wind naar noordoost tot oost. Er komt meer zonneschijn en het droge weer houdt aan. Het kwik stijgt eerste pinksterdag naar 21 graden. Op tweede pinksterdag naar 23 of 24 graden.

Trend na het pinksterweekeinde

Blokkerende hogedrukgebieden blijven het weer bepalen. De zon blijft daardoor goede zaken doen. Dinsdag kan een lokale bui vallen. De rest van de week is de kans op voortzetting van het droge weer groot. De maximumtemperatuur ligt in het algemeen tussen 20 en 25 graden.


Weetje

In de meteorologie wordt van een blokkade gesproken als een standvastig hogedrukgebied boven West- of Noord-Europa de (normale) westelijke stroming blokkeert. Depressies met regen en wisselvalligheid kunnen ons dan niet bereiken en buigen dan meestal af naar Zuid-Europa. Een blokkade in het luchtdrukpatroon kan in voorjaar en zomer tot droogte leiden.