Het evenement moet uitgroeien tot een traditie.
Het evenement moet uitgroeien tot een traditie. Foto: Skûtsjesilen Loosdrecht

Loosdrechtse Plasssen zijn een dag een stukje Friesland

LOOSDRECHT Hij is er al een aantal jaren mee bezig, maar telkens lukte het Steven Voorn niet om een geschikte locatie te vinden. Nu is dat wel gelukt. En daarmee is zijn de Loosdrechtse Plassen op woensdag 6 juni het decor van de Skûtsjesilen Loosdrecht Cup 2018.

Die veranderen de wateren in een stukje Friesland. Locatie is het Finley Het Witte Huis aan de Nieuw-Loosdrechtsedijk in Loosdrecht. "Dit wordt hét grootste Loosdrechtse zeil- en netwerkevenement met Friese platbodems, waar teambuilding, ontspanning en wedstrijdspanning samenkomen", aldus Voorn. Het Skûtsjesilen Loosdrecht bestaat uit diverse netwerkactiviteiten, waaronder de Loosdrechtse borrel met livemuziek. Ook is er 's avonds rond 22.15 uur vuurwerk.

Voorn is een Loosdrechtse jongen met Fries bloed. Zijn opa en oma komen uit het noorden en als kind bezocht hij al de verschillende wedstrijden in de provincie van zijn grootouders. Toen hij enkele jaren terug de skûtsjes aantrof in Rotterdam, bedacht hij om het spektakel naar Loosdrecht te halen. Dat bleek echter geen eenvoudige opdracht. Met name het vinden van een geschikte plek was het probleem. "Je moet een goede zichtlocatie hebben. Die zijn er weinig in Loosdrecht. Verder bleek ik nog allerlei vergunningen nodig te hebben. Dat wist ik toen nog niet, nu inmiddels wel."
Doordat Voorn het evenement, dat normaliter drie dagen duurt, terugbracht naar één dag kwam er schot in de zaak. Op die manier is er ook financieel meer mogelijk. "Zo kunnen we er een groei-evenement van maken. Je merkt nu al wel het enthousiasme, maar er is in deze regio nu eenmaal ook die afwachtende houding qua sponsoring."

Volgens Voorn heeft Loosdrecht een evenement als dit hard nodig. "Loosdrecht is niet meer als vroeger. Langs het water is nog maar weinig te zien", zegt hij. De Skûtsjesilen Loosdrecht Cup 2018 moet het begin zijn van een nieuwe Loosdrechtse traditie. "Een magisch watersportevenement dat oude en nieuwe tijden herenigt dankzij deze tijdloze watersport."
Op de dag zelf zijn er twee wedstrijden (omstreeks 14.00 uur en 18.00 uur) van ongeveer anderhalf uur te zien. In totaal komen er acht skûtsjes uit de zogenaamde IFKS-klasse (de meer commerciële tak).
Enige vraag die overblijft is wat voor weer het wordt. En dat is natuurlijk het enige dat de organisatie niet in de hand heeft. Voorn: "Laten we hopen op mooi weer en wind."