Het toernooi vindt voor de twaalfde keer plaats.
Het toernooi vindt voor de twaalfde keer plaats. Foto: Wineke Onstwedder

Montessorischool-Zuid en Fabritiusschool bij debattoernooi

HILVERSUM Moet het Noordpoolgebied een officieel natuurreservaat worden? Zou ieder Nederlands gezin een vluchteling in huis moeten nemen? Ruim 250 basisschoolleerlingen uit het hele land laten komende zaterdag hun beste sprekerskunsten zien op het Madurodam Basisschool Debattoernooi.

Leerlingen van de Montessorischool-Zuid en de Fabritiusschool vertegenwoordigen Hilversum. Het toernooi vindt voor de twaalfde keer plaats, dit jaar op middelbare school het Segbroek College. De winnende school mag een jaar lang pronken met de titel 'Landelijke Basisschool Debatkampioen'.
Het toernooi wordt sinds 2007 georganiseerd door het Nederlands Debat Instituut en is de afgelopen drie jaar mede mogelijk gemaakt dankzij de steun van de Stichting Madurodam Kinderfonds. Daarnaast is het debattoernooi mogelijk dankzij Fonds 21, de Adessium Foundation, de Stichting Boschuysen, het ministerie van Justitie en Veiligheid en het ministerie van Buitenlandse Zaken.
Door mee te doen aan het evenement oefenen de leerlingen al op jonge leeftijd mondelinge taalvaardigheid en kritische denkvaardigheid. Voorzitter van de Stichting Nederlands Debat Instituut Roderik van Grieken stelt: ''Leerlingen uit groep 7 en 8 zijn vaak heel betrokken bij de wereld om zich heen. Door met elkaar over actuele onderwerpen in debat te gaan, vergroten ze hun blik op de wereld en de maatschappij en verrijken ze hun woordenschat. Daar hebben ze hun hele leven plezier van."