Voorink steunt de bewoners.
Voorink steunt de bewoners. Archieffoto: Bastiaan Miché

Boze brief buurt richting Tweede Kamer: waar blijft dat scherm?

HILVERSUM Bewoners van de West-Indische buurt zijn het lange wachten helemaal zat. In de hoop dat er nu toch echt zo snel mogelijk een geluidsscherm tussen hun woningen en de verbrede A27 komt, hebben zij een brief geschreven naar de Tweede Kamer.

In de Tweede Kamer werd eind vorig jaar een motie aangenomen met het verzoek om "in overleg met omwonenden en betrokken overheden (Rijkswaterstaat, provincie en gemeente) welwillend te bezien of de (natuur)compensatie kan plaatsvinden door de aanleg van een geluidsscherm".
De gemeente Hilversum steunt de bewoners, maar kan of wil de totale kosten van 2,5 miljoen euro - al bestaat er over die kosten de nodige verwarring - niet in haar eentje ophoesten. Maar Rijkswaterstaat en Haarlem weigeren om ook maar een cent te betalen.

Aangedrongen

Daarmee menen de bewoners dat de ingediende motie niet wordt uitgevoerd. "Er is door Rijkswaterstaat nadat er meerdere malen is aangedrongen op een overleg met omwonenden, steeds een andere reden opgegeven waarom dit niet zou kunnen plaatsvinden", schrijven Sascha Barnstijn, Kees Tabak en Marike Hoving. "Inmiddels zijn we bijna een half jaar verder en is er nog steeds geen gesprek geweest. Hierdoor wordt het proces enorm vertraagd, waardoor de verbreding van de A27 zo meteen klaar is en het aanleggen van een geluidsscherm alleen maar extra kosten met zich meebrengt."
Doel van de brief is dat Rijkswaterstaat en de provincie door de Tweede Kamer op hun verantwoordelijkheid worden gewezen. De bewoners geven aan al jaren te strijden voor een geluidsscherm en vragen aandacht voor de gezondheidsgevolgen. "De landelijke overheid heeft haar zorgplicht jegens de bewoners van onze wijk reeds jaren verzuimd; het behoeft geen toelichting dat geluidsoverlast en fijnstof belangrijke veroorzakers zijn van hart-, long- en vaatziekten, evenals stress en slapeloosheid. Tevens voldoen wij niet aan de gezondheidsaanbevelingen van de WHO en de maximale waarden van geluid en fijnstof, zoals aangegeven door de Europese Gemeenschap."
Bovendien is het zogenaamde gelijkheidsbeginsel in het geding, meent de buurt. Immers, iets verderop staan wel schermen. Maar dat deel staat nu weer net in de provincie Utrecht. Daar wordt dus anders tegen deze kwestie aangekeken dan in Noord-Holland. "Doordat er twaalf tot vijftien hectare groen langs de West-Indische buurt gekapt is om een nieuwe afslag aan te leggen op zes meter hoogte, is de overlast toegenomen."

Bureaucratisch

De Hilversumse wethouder Floris Voorink van Verkeer gaf twee weken terug in deze krant al aan dat de gemeente er alleen voor staat als het gaat om betalen. Rijkswaterstaat wil hooguit het scherm van ruim een kilometer plaatsen als een ander de rekening betaalt. "De argumentatie is en blijft dat alles aan de wettelijke normen voldoet. Je krijgt dan een bureaucratische normenwerkelijkheid tegenover de werkelijkheid die de bewoners ervaren. Er zit weinig beweging in", aldus de wethouder.