Marcus Holden en Kieran Hogg (16) na afloop van de finale.
Marcus Holden en Kieran Hogg (16) na afloop van de finale. Foto: Bastiaan Miché

'Nederlaag is een signaal dat we iets moeten veranderen in de selectie'

De rugbyers van Hilversum zijn er niet in geslaagd om voor de vierde keer op rij landskampioen te worden. In de finale was 't Gooi te sterk.

HILVERSUM Als regerend Nederlands kampioen stapten de rugbyers van Hilversum zondag in de bus naar Amsterdam om de vierde titel op rij op te halen. Zeven uur later bij terugkomst op sportpark Beerestein was de kater na de 30-19 nederlaag tegen 't Gooi nog lang niet verwerkt.

De finale om de landstitel was er een om van te smullen. Vriend en vijand waren het eens dat duels op dit niveau helaas een zeldzaamheid zijn. Beide ploegen waren naar het nationaal rugbycentrum gekomen om te winnen. De mannen kletsten er volop in, met als gevolg dat er regelmatig moest worden gestopt voor blessurebehandelingen. De bekende spons en spuitbus deed wonderen; alleen Hilversum-speler Fidas Efthymiou moest na acht minuten worden vervangen.

Direct na het begin van de wedstrijd deelde 't Gooi al de lakens uit met als resultaat dat het na tien minuten al met 12-0 leidde door try's van Huibrecht Simon van Vliet en Nicholas Colvin. De neutrale toeschouwers hadden toen al door dat de regerend kampioen het zwaar voor de kiezen zou krijgen. Even gloorde er hoop voor de Hilversummers nadat Marcus Holden door een try en conversie zeven punten op het scorebord bracht. Dat was van korte duur, aangezien 't Gooi voor de rust wegliep naar 22-7.
Na de rust trachtte Hilversum orde op zaken te stellen. Door try's van Dirk Danen en Marinus du Preez en de conversie van Holden kwam de negentienvoudig kampioen terug tot 19-25. Door een strafkick scoorde 't Gooi drie punten.
Dat was het kantelmoment in de wedstrijd: wie nu het eerst scoorde kon met de titel naar huis. Melle de Jongh maakte voor 't Gooi aan alle onzekerheid een einde.
Bij de spelers van Hilversum was na afloop de ontgoocheling groot. Hier hadden ze geen rekening mee gehouden. Speler/coach Marcus Holden analyseerde: "'t Gooi speelde een prima partij en wij kwamen niet in ons normale spel. We zijn in het begin van de wedstrijd afgestraft door persoonlijke fouten. Dat konden we niet meer herstellen."
En speler Sep Visser die niet in de wedstrijd kwam: "We hadden een totale offday. We zijn op alle fronten afgetroefd en hier ben ik goed ziek van. Ik kan niet begrijpen dat we zo slecht speelden."
Hilversum technisch adviseur Dé Beukers wist snel dat prolongatie van de titel een hels karwei zou worden: "Na tien minuten, bij de 12-0, zag ik al dat we niet in de wedstrijd zaten en er ook niet meer in zouden komen. Onze voorwaartsen kwamen er niet aan te pas. Hun coach Zane Gardfiner is een topper die ons spel goed heeft ontrafeld en daar zijn tactiek op heeft afgestemd. Eigenlijk is het beeld van deze wedstrijd wat we de laatste tijd al constateerden. Het loopt niet meer zoals in het begin van het seizoen. In de laatste thuiswedstrijd tegen DIOK hadden we het al moeilijk en een week daarvoor verloren we ook van 't Gooi. Deze nederlaag is een signaal dat we iets moet veranderen in de selectie. Er zijn spelers die het niveau niet meer kunnen opbrengen. Eerst maar evalueren en een plan maken."
"t Gooi-aanvoerder Hugo Langelaan kon na de afmattende strijd nauwelijks een woord uitbrengen. Later: "Wat een heerlijk gevoel. We pakten Hilversum vanaf het eerste moment bij de strot en lieten niet meer los. We waren op alle fronten beter. We bleven maar doorgaan in de wetenschap dat als je maar even verslapte Hilversum direct zou toeslaan." Speler Robin Kok voegde er nog een Cruijffiaanse oneliner aan toe: "Als wij de bal hebben, kunnen zij niet scoren. Zo simpel was het vandaag." Het succes van 't Gooi komt ook op het conto van coach Zane Gardiner: "Het hele seizoen stond onze focus in het teken van deze finale tegen Hilversum. Stap voor stap zijn we naar dit niveau gegroeid en er zit nog meer in het team."