Wethouder Voorink opende met heel veel kinderen het watertappunt.
Wethouder Voorink opende met heel veel kinderen het watertappunt. Foto: Bastiaan Miché

'Een duurzame en gezonde dorstlesser'

HILVERSUM Op tien verschillende plekken in Hilversum is straks een zogenaamd watertappunt te vinden. De eerste twee zijn inmiddels aangebracht: bij het Cruyff Court in Hilversum-Noord en het Davy Klaassen Cruyff Court in Anna's Hoeve. In Noord verrichtte wethouder Floris Voorink van Sport - samen met heel veel kinderen - woensdagmiddag de opening.

De watertappunten, het resultaat van een door de raad gesteunde motie van GroenLinks, D66 en ChristenUnie, komen er op initiatief van Join the Pipe. Zij promoten het drinken van kraanwater. Het doel: een eerlijke verdeling van drinkwater en gebruik van milieuvervuilend voorverpakt bronwater tegengaan.
De watertappunten zijn gerealiseerd met dank aan de Nationale Postcode Loterij en de Johan Cruyff Foundation. Zij vinden het belangrijk dat alle Cruyff Courts voorzien worden van kraanwatertappunten. "Zo kunnen alle kinderen tijdens het sporten genieten van een duurzame en gezonde dorstlesser."
Als wethouder van een JOGG-gemeente (Jongeren op Gezond Gewicht) benadrukt Voorink het belang van een gezonde leefstijl bij jongeren en kinderen en het drinken van kraanwater. "Wanneer kinderen genoeg bewegen, gezond eten en drinken hebben ze meer energie. Dat komt hun school- en sportprestaties ten goede en daarmee is de kans op overgewicht ook kleiner. Hoe mooi is het dan om bij de Cruyff Courts een watertappunt aan te brengen."
Met de verkoop van watertappunten en navulbare kraanwaterflessen en met donaties financiert Join the Pipe schoondrinkwaterprojecten in ontwikkelingslanden. Inmiddels zijn er al 450 tappunten geplaatst in Nederland, België en Duitsland. De watertappunten, samen met enkele waterleidingbedrijven in Nederland ontwikkeld, voldoen aan alle kwaliteitseisen, zijn vandaalbestendig en kunnen het hele jaar worden gebruikt.