Voorlopig is het openbaar toilet in de Spuisteeg nog de enige voorziening in het centrum.
Voorlopig is het openbaar toilet in de Spuisteeg nog de enige voorziening in het centrum. Foto: Bastiaan Miché

'Eén pot is beter dan geen, maar er is wel haast geboden'

De verhoudingen kloppen niet. Er moeten meer openbare toiletten komen en dan met name voor vrouwen, volgens een deel van de gemeenteraad.

HILVERSUM Dat er op de kop van de Groest en de Leeuwenstraat een verzinkbaar toilet komt is een mooi begin. De raad zei vorige week ja tegen deze urilift van 100.000 euro, maar de wens om meer openbare toiletten, en dan vooral voor vrouwen, te realiseren was duidelijk hoorbaar.

Waar kan je als vrouw plassen in de nachtelijke uren in het centrum? Nergens, luidt het antwoord nu nog. Voor mannen is er wel een openbare voorziening, naast het politiebureau. "Vrouwen kunnen nu nergens naartoe. Dát is de urgentie", stelde Marleen Remmers van GroenLinks. Dat wildplassen een probleem is tijdens de uitgaansnachten is dan ook niet vreemd. Dat moet beter en daar wordt Hilversum gastvrijer van, zo vindt politiek Hilversum. Woensdag ging de raad akkoord met de realisatie van een urilift: een verzinkbaar toilet met twee herenurinoirs en één afgesloten damesurinoir op de hoek van de Groest en de Leeuwenstraat.
En daar schuilt vooral het probleem. Hoeveel zoden zet één schamel vrouwentoilet nu aan de dijk? "We zien dit als stap één. En één pot is beter dan geen, maar er is wel haast geboden", aldus Remmers. Dat er over een klein half jaar - de levertijd van deze dure openbare toiletten is naar verwachting vijf maanden - meer voorzieningen zijn is een verbetering. Drie toiletten voor mannen en slechts één voor vrouwen valt slecht bij onder meer GroenLinks en de PvdA. "We hebben nul toiletten voor mensen met een beperking. Straks hebben we één damestoilet en drie herentoiletten. Kunnen we met Urilift in gesprek gaan over plaatsing van twee uriliften of genderneutrale toiletten", sprak PvdA-fractievoorzitter Femke van Drooge.

In een eerste reactie gaf wethouder Floris Voorink aan dat een locatie vinden voor deze urilift al een hele puzzel was. Op de Groest is amper ruimte en staan ondernemers ook niet te juichen als ze deze voorziening voor de deur krijgen. Daarnaast moet het een plek zijn waar kabels en leidingen de grond in kunnen, want het moet een verzinkbaar toilet zijn. "Twee vrouwentoiletten zou kunnen. Dat maakt technisch, denk ik, niet zoveel uit. Dat wil ik best onderzoeken."
In de toekomst komen er zeker meer openbare toiletten in het centrum. Voorink benadrukte dat deze er bijvoorbeeld echt komen op het Langgewenst. Dat is eerder al vastgelegd in het bestemmingsplan voor het nieuwe marktterrein. Met die hernieuwde toezegging stelde hij SP-fractievoorzitter Bianca Verweij tevreden. Tevens is zijn wens voorzieningen te regelen op het moment dat de gemeente eindelijk een inpandige fietsenstalling heeft. De gemeente is volgens de wethouder over twee locaties in gesprek.