Kersvers raadslid Rebekka Timmer.
Kersvers raadslid Rebekka Timmer. Foto: Bastiaan Miché

Geen steun voor motie: te Haags

HILVERSUM Voor burgemeester Pieter Broertjes is het geen probleem om een brief te schrijven naar Den Haag met de boodschap het Kinderpardon te versoepelen. De meerderheid van de gemeenteraad ziet de steun van de SP-motie niet zitten: het voorstel is namelijk te Haags.

Namens de SP diende Rebekka Timmer tijdens de gemeenteraadsvergadering van vorige week haar eerste motie in ('Ze zijn al thuis'). Zij wil dat Hilversum zich inzet voor de dreigende uitzetting van zo'n vierhonderd kinderen die al minstens vijf jaar in Nederland wonen. Meer dan dertig gemeenten steunen deze oproep al en Timmer hoopt dat Hilversum zich hierbij aansluit.

"We zijn allemaal vaders en moeders", geeft Haitske van de Linde (VVD) aan. "Het is verdrietig dat ze hier niet kunnen blijven. Als je een grens trekt, vallen er altijd mensen naast. Ook als je nieuwe grenzen trekt. Maar dit is echt een onderwerp waar onze Haagse collega's mee aan de slag moeten." ChristenUnie, D66 en Hart voor Hilversum (HvH) spraken woorden van gelijke strekking. Karin Walters van HvH zegt zelfs dat dit helemaal geen Hilversums dossier is voor een lokale partij.
"Het is onze taak om ook lokale gevoelens te vertalen richting Den Haag", is de poging die Jan Kastje, fractievoorzitter van GroenLinks, doet. "Ik vind het een vreemde redenering. Jullie lopen nu weg voor de lokale verantwoordelijkheid", voegt hij toe. Timmer zelf constateert geschrokken dat de partijen het inhoudelijk wel met het voorstel eens zijn, alleen dat de politieke arena kennelijk onjuist is. "Dit is juist een thema dat verwant is aan politiek. Het gaat om personen die dicht bij ons staan. Dan moet je je juist lokaal uitspreken", is de oproep van de SP'er. Maar HvH, D66, VVD, ChristenUnie en Leefbaar Hilversum zijn onvermurwbaar.