Warm, in het weekeinde zeer warm, zonnige perioden

Onder regie van een buitengewoon standvastig hogedrukgebied boven Scandinaviƫ duurt de meizomer tot zeker na het weekeinde voort. Een lagedrukgebied boven Zuidwest-Europa heeft deze week tijdelijk invloed, met vanuit het zuiden soms enkele buien. In het weekeinde wordt de Scandinavische hogedrukblokkade nog krachtiger. Het is dan droog en het wordt warmer.

Vrijdag + het weekeinde

Ook vrijdag is het tijdelijk minder stabiel. Er worden zonnige perioden verwacht, maar er is ook kans op meer bewolking vanuit het zuiden. Er kan een bui tot ontwikkeling komen. De maximumtemperatuur komt uit op circa 24 graden. Voor zaterdag en zondag wordt droog en vrij zonnig weer verwacht. De maximumtemperatuur piekt in het weekeinde tussen 27 en 30 graden. De wind is matig van kracht en waait onophoudelijk uit een oostelijke richting.

Trend na het weekeinde

De meiwarmte is het gevolg van aanhoudende hoge luchtdruk boven Noord-Europa. Deze situatie duurt voort, maar onder invloed van lagedrukgebieden boven Centraal Europa neemt de kans op enkele buien weer toe. De maxima lopen terug naar circa 23 graden.

Weetje

Door de verder toenemende warmte in deze laatste fase van mei is de kans groot dat mei, net als vorig jaar, een gemiddeld zeer warme maand gaat worden. Mei 2017 staat derde op de lijst van warmste meimaanden. Op 27 mei 2017 liep de temperatuur op tot 32 graden. Dat bleek zelfs de warmste dag van het jaar te zijn. De gemiddeld warmste mei is tot dusver mei 2008.