Afbeelding
Foto: Bastiaan Miché

Buurtbewoners Lorentzschool vrezen 'Berlijnse muur'

Buurtbewoners van de Lorentzschool zijn onaangenaam verrast door de plannen van de school om tijdelijk een gebouw te plaatsen voor vier lokalen.

HILVERSUM "De twee diarreekleurige noodlokalen die tot in 2010 jarenlang het plein ontsierden, staan een groot deel van de bewoners nog vers in het geheugen. Nu dreigt er een bouwwerk te komen dat maar liefst twee keer zo groot is. Daar zitten we niet op te wachten."

Dat schrijft bewoonster Marina Alings als reactie op de mededeling van de school deze week dat op het achterplein aan de Kapteynstraat een tijdelijk gebouw moet komen dat de komende vier jaar ruimte biedt aan vier lokalen. "Het mooie aanzicht van onze buurt dreigt weer voor jaren te worden verziekt", vindt zij.

Directeur Jeroen Jansen van de school bevestigt de komst van de noodlokalen, maar wil eerst de ouders komende maandag tijdens een informatiebijeenkomst informeren, voordat diezelfde ouders deze informatie in de krant lezen. Hij benadrukt dat pas daarna bij de gemeente de vergunning wordt aangevraagd. "We doen het heel netjes in de juiste volgorde."
In een brief aan de buurt schrijft Jansen dat door de groei van Villa Vrolik op Anna's Hoeve - een tweede vestiging van de Lorentzschool - er geen ruimte meer is voor de kleutergroepen bij de hoofdlocatie. Daarom is de school al sinds begin dit schooljaar met de gemeente in gesprek over extra lokalen voor deze drie kleutergroepen. "Afgelopen week is de knoop doorgehakt. In de weken voor de zomervakantie wordt gestart met de werkvoorbereiding. De lokalen worden in de zomervakantie geplaatst, zodat we na de zomervakantie, met het nieuwe meubilair, kunnen starten. Het gaat om drie lokalen voor de kleutergroepen en een lokaal voor de peuterspeelzaal van Bink die nu nog op het Hoffplein zit. Ik ben blij en opgelucht dat we dit voor elkaar hebben gekregen."
Van opluchting is in de buurt geen sprake. Zij zijn bang dat de geschiedenis zich herhaalt en opnieuw jarenlang moeten aankijken tegen, zoals Arlings verwoordt, de 'Berlijnse muur'. "We geloven niet in een tijdelijke oplossing voor onze deur, waarvan we zeven jaar geleden opgelucht afscheid namen toen de voormalige Philipsschool in gebruik werd genomen. Zo langzamerhand zullen er toch echt structurele alternatieven moeten worden bedacht om de kinderen uit Oost naar school te laten gaan."

Natuurlijk, weet ook Arlings, is het belangrijk dat kinderen naar school gaan. Maar los dat dan goed op in plaats van lapmiddeltjes, meent zij. De druk op de Lorentzschool had men kunnen zien aankomen door de ontwikkeling van Villa Industria en Anna's Hoeve. "Met de huidige ontwikkeling van het voormalige Lucentterein én de grote vlucht van gezinnen uit Amsterdam die in Oost nog een betaalbare woning kunnen vinden, zal de druk de komende jaren niet afnemen."
Arlings stelt daarnaast dat de in 2015 monumentale buurt rond de Lorentzschool is aangewezen tot beschermd stadsgezicht. Daarin horen volgens haar geen noodlokalen.