De plek waar op die 25ste april het incident plaatsvond.
De plek waar op die 25ste april het incident plaatsvond. Foto: Bastiaan Miché

Tbs met voorwaarden voor steekpartij

HILVERSUM De rechtbank in Lelystad heeft een 39-jarige man uit Den Dolder acht maanden cel en tbs met voorwaarden opgelegd wegens een steekpartij vorig jaar april op de hoek van de Hilversumse Diepeweg en de Naarderstraat. Met deze straf, die gelijk is aan de eis van de officier van justitie, hoeft de man niet terug de cel in. Hij zit al meer dan een jaar vast.

De rechtbank acht niet bewezen dat de man opzettelijk geprobeerd heeft zijn slachtoffer te verwonden. Wel acht zij de dreiging met zware mishandeling bewezen. Het slachtoffer liep steekwonden op in zijn borst, buik en handen.

Bewoners van de Kapelstraat alarmeerden op die bewuste 25e april de politie toen zij een man schreeuwend en tierend door hun straat zagen lopen. De man zou daar terecht zijn gekomen nadat hij op de hoek van de Naarderstraat en de Diepestraat na een ruzie uit een auto zou zijn gestapt. De politie kon de verdachte aanhouden op het Koningshof en vond het gebruikte mes later in een prullenmand. Het slachtoffer had zich bloedend bij de shoarmatent op de hoek van de straat gemeld.
Volgens de man uit Den Dolder had hij met het slachtoffer afgesproken om een pakketje cocaïne te overhandigen, waarvoor hij geld zou ontvangen. Toen de man niet met geld over de brug kwam heeft hij hem bedreigd met een mes omdat hij de drugs terugeiste. Daarop zou het slachtoffer gas hebben gegeven waardoor er een steekwond zou zijn ontstaan. Ook zou het slachtoffer daarna het mes hebben weggeslagen waardoor hij een snijwond aan zijn gezicht en hand opliep.

De rechtbank acht die verklaring aannemelijk, vooral omdat het slachtoffer een summiere verklaring heeft afgelegd en weigerde verder op de zaak in te gaan. Na de uitspraak is de man direct overgebracht naar een forensisch psychiatrische instelling, zoals hij zelf ook wilde. De verdachte heeft in zijn jonge jaren forensische psychiatrische begeleiding gehad en was op het moment van het incident in De Wier in Den Dolder in begeleiding vanwege een psychiatrische stoornis.

Estella Heesen