Gino houdt het pasgeboren geitje stevig vast zodat de jonge bezoekertjes het kunnen aaien.
Gino houdt het pasgeboren geitje stevig vast zodat de jonge bezoekertjes het kunnen aaien. Foto: Karin van Leeuwen

"Als je de pauw hoort schreeuwen
haal dan maar je wasgoed van de lijn'

Mekkerende geitjes, opgewonden kinderstemmetjes en een schreeuwende pauw: De Hertenkamp ten voeten uit. Binnenkort is het er feest. En iedereen mag komen.

Hilversum Met een grote grijns loopt Gino rond. In zijn hand een hark waarop hij leunt terwijl hij kletst met een andere vrijwilliger. Werken op de kinderboerderij De Hertenkamp doet hij met veel plezier. Net als alle andere medewerkers kijkt hij uit naar het eerste weekend van juni als De Hertenkamp het tachtigjarig jubileum viert.

"We hebben regelmatig opa's en oma's met hun kleinkinderen op bezoek die vertellen dat ze vroeger met hun eigen kinderen naar De Hertenkamp kwamen. Ik vind dat altijd weer leuk om te horen", vertelt Yvonne Bon. Vijfentwintig jaar werkt ze al op de kinderboerderij en de dag dat ze er met tegenzin naartoe gaat, moet nog komen. Samen met Saline Schuurman en Chantal van Aarde zorgt zij ervoor dat de dagelijkse gang van zaken op rolletjes loopt. Op papier is zij de beheerder, maar ze vindt dat ze dat alle drie zijn. In het gezellige kantoor waar de hond tevreden op de bank ligt, vertelt ze dat de uitdaging van haar werk is de verbinding maken tussen mens en dier. Niet alleen met de bezoekers, maar vooral met de medewerkers. "Dagelijks worden wij geholpen door harde en enthousiaste werkers van de zorggroep. Hoewel hun baan hier niet vrijblijvend is, houden we de druk bewust laag. Het moet ook ontspannend zijn." Hun belangrijkste taken zijn het voeren van de dieren, zorgen dat ze voldoende water hebben en het schoonhouden van hun hokken, legt Schuurman uit. Twee jaar werkt zij nu op De Hertenkamp. Ze begon als stagiaire en toen er werd gezocht naar een vaste kracht dacht Bon ogenblikkelijk aan Saline. "Hier werken betekent meer dan alleen maar de dieren verzorgen. Je moet ook goed met mensen kunnen omgaan. De vrijwilligers op weg helpen, de bezoekers te woord staan en met kinderen kunnen omgaan. Saline kan dat allemaal." Saline nam het aanbod van Bon met beide handen aan na het afronden van haar opleiding in Barneveld.

Chinezen

Geen dag is hetzelfde en elke keer maken ze wel weer wat opvallends mee. Het meest bijgebleven: de bus met Chinese toeristen die hun ogen uitkeken. "Ze fotografeerden werkelijk alles. Zelfs de kruiwagen." Schuurman schiet weer in de lach als ze er aan terugdenkt. Het nestje dat koolmeesjes in de brievenbus hadden gemaakt, staat Bon ook nog helder bij. "Ik haalde post eruit en voelde iets. Een prachtig nestje. We hebben een briefje op de bus gehangen dat er voorlopig geen post in kon worden gedeponeerd." Twee bewoners waar je op De Hertenkamp niet omheen kunt is hangbuikzwijntje Hanna en Piétrain-varken Suus, die 15 mei twee kaarsjes op de verjaardagstaart uit mocht blazen. "Suus en Hanna zijn aan elkaar gewaagd en we halen ze zo veel mogelijk uit elkaar", vertelt Bon. Hanna is jaren geleden gedumpt op de Oude Meentweg en hoewel De Hertenkamp geen dierenopvang is, hebben ze het hangbuikzwijn met liefde opgenomen. Zij is de favoriet van Van Aarde. "Ik hoef maar te roepen of Hanna komt al aanlopen. Het is net een hond, zo koddig." De pauw trekt ook altijd veel bekijks, zeker als hij met zijn veren pronkt. "Als je de pauw hoort schreeuwen, haal dan je wasgoed maar van de lijn, want dan komt er regen aan. Of er is onraad, dan laat hij ook van zich horen."

Schoolklassen

Dankzij de gezinnen Waller-Cock en Duwaer die tachtig jaar geleden op de Ceintuurbaan woonden, bestaat het van oorsprong gemeentelijke hertenkamp. En daar mogen we trots op zijn, vinden de drie vaste medewerksters. "De entree is gratis en de bezoekersaantallen zijn hoog. Ook hebben we een educatieve functie voor scholen en kinderdagverblijven. En dat we mensen met een beperking een leuke en nuttige invulling aan hun dag kunnen geven, is alleen maar geweldig", vindt Bon.

Piétrain-varken Suus en hangbuikzwijntje Hanna zijn aan elkaar gewaagd

Feestweekend

Het feest wordt groots gevierd op 2 en 3 juni. Op beide dagen tussen 11.00 en 16.00 uur is er van alles te doen. Een imker is aanwezig om te vertellen over de bijen en kinderen kunnen zich uitleven op een springkussen. Daarnaast zijn er spelletjes én scoutinggroep Heideheuvel is present in De Hertenkamp aan de Hoge Naarderweg 205.

Het vaste team: Saline, Chantal en Yvonne.