Wethouder Jaeger verwacht dat de winkels zondag open zijn, ook al is het geen reguliere koopzondag.
Wethouder Jaeger verwacht dat de winkels zondag open zijn, ook al is het geen reguliere koopzondag. Foto: Bastiaan Miché

Geen middelen om te handhaven

Strikt genomen is het illegaal als de winkels op een niet-reguliere koopzondag open zijn. De gemeente doet daar niks aan, maar dat kan zij ook helemaal niet.

HILVERSUM Al had de gemeente willen handhaven dan had zij geen poot om op te staan als de winkeliers op zondag open zijn. In het raadhuis beschikken ze niet over de middelen om ondernemers een halt toe te roepen, zo liet wethouder Wimar Jaeger tijdens de gezamenlijke commissie van afgelopen woensdag weten over het wijzigen van de Winkeltijdenverordening.

Dat kwam tijdens de vergadering aan het licht toen ChristenUnie-raadslid Tjerk Pelsma Alec Dijkshoorn en Gertjan van Vliet - bewoners van de Mgr. van de Weteringstraat - aanspoorde om bij de gemeente aan te geven dat zij overlast ervaren van de koopzondag. Een week eerder had Jaeger tijdens de raadsvergadering letterlijk nog gezegd: "We handhaven op het moment dat er sprake is van overlast. Formeel hebben we geen gedoogbeleid. In het verleden hebben we één klacht gehad en daar is toen op gehandhaafd." Met die uitspraak vers in het achterhoofd gaf de CU-politicus deze boodschap mee aan de insprekers.
Maar die handhavingsvork zit heel anders in de steel. Dat bleek uit de beantwoording van de D66-bestuurder. Jaeger deelde de commissie mede dat er geen bestuurlijke handhavingsmiddelen zijn. Boetes opleggen is helemaal niet mogelijk. Het enige dat de gemeente kan is signaleren. Dat is ook gebeurd in het geval van die ene overlastmelding. Daar heeft de gemeente direct op gereageerd en dat gesprek had effect.

Feitelijk gezien plegen de ondernemers een economisch delict. Vanuit die optiek kan er aangifte worden gedaan bij de politie, maar dat is de gemeente absoluut niet van plan. Jager bleef benadrukken dat de lokale overheid al sinds 2013 niet handhaaft als ondernemers op zondag hun deuren opengooien. Dat is volgens de wethouder overigens niet gedogen. Hij ziet dat als consistent beleid. Winkeliers doen hun deuren open. Dat bepaalt de gemeente niet, luidde zijn redenering steeds.

Maar daar komt verandering in als de gemeenteraad op woensdag 6 juni ja zegt tegen de nieuwe verordening. Dat lijkt een formaliteit, aangezien de meerderheid wil dat de ondernemers zelf mogen bepalen of zij op zondag wel of niet de deuren opendoen. In het nieuwe beleidsstuk zijn wel regels over handhaving opgenomen, zei Jaeger woensdag. Tot het besluit om het aantal koopzondagen vrij te geven zit nog één niet-reguliere koopzondag. Daarmee lijkt een aangifteregen niet ter zake.
Invoering van 52 koopzondagen heeft grote impact op de centrumbewoners. Dat bewees het relaas van Dijkshoorn en Van Vliet wel. In de periode van januari tot en met begin mei, waarin de Stichting Centrum Hilversum alle beschikbare koopzondagen opnam, hebben de bewoners een flinke voorproef gekregen van wat hen voor altijd te wachten staat. De parkeerdruk in hun buurt is extreem hoog en zij moeten nu betalen om de auto kwijt te kunnen. Dit kost hen visite. Normaliter vieren de centrumbewoners hun verjaardagen, jubilea of feestjes op de niet-koopzondagen. Dat is na 6 juni niet meer mogelijk. De twee Hilversummers bepleiten dat het centrum voor vergunninghouders wordt, desnoods alleen op zondag en dat hun bezoek op zondag gratis/onbeperkt kan parkeren met de gemeentelijke parkeerapp. Bewoners hoeven niet de rekening te betalen voor de wens van de ondernemers, was hun stelling.