Waar ze vroeger met metaal aan de slag waren, is nu de locatie voor kunstzinnige activiteiten.
Waar ze vroeger met metaal aan de slag waren, is nu de locatie voor kunstzinnige activiteiten. Foto's: Bastiaan Miché

Oude fabriekshal Brandsma nu thuishaven Fabrique Ludique

Verscholen in Oost zit Fabrique Ludique, een plek voor creatievelingen en originele activiteiten. Een locatie zoals Mout. "Zo moet je het zien."

HILVERSUM Rauw, puur, industrieel, karaktervol en amper op de radar. Dat gaat op voor Fabrique Ludique. De oude fabriekshal aan het einde van de Mussenstraat is een locatie geworden voor creatieve en kunstzinnige ondernemers en dito activiteiten en in de nabije toekomst wellicht ook voor woningbouw.

Het bord van Brandsma Metaalveredeling prijkt nog steeds boven het pand. Maar het bedrijf is al een tijdje weg. Sinds januari is het voormalige bedrijfsgebouw in het bezit van Makeltrent, het familiebedrijf van Van de Wetering, gespecialiseerd in het verhuren en creëren va starterswoningen. In het kantoorgedeelte zitten startende, creatieve ondernemers, waaronder kunstenaars, een digitaal productiebedrijf en een huisfotograaf. Bar Bizar is de ontvangstruimte en tevens werkplek. De inrichting en vibe passen naadloos bij de industriële sfeer. De loods uit 1967 van 400 vierkante meter is tegenwoordig steeds vaker het decor van creatieve concepten.

Guus Meeuwis heeft er al een videoclip opgenomen en een fotoshoot gehad. Ook winkelketen H&M heeft de Mussenstraat 55 ontdekt. Voorzichtig weten steeds meer mensen Fabrique Ludique te vinden voor (boek)lezingen, seminars en experimenteerruimte. Van vrijdag 7 tot en met zondag 9 september is de hal het decor van een tentoonstelling van meerdere kunstenaars. "Dit is een nog onontdekte plek in Hilversum met een rauw randje. Karaktervol. Het is een locatie zoals Mout. Zo moet je deze plek zien", legt Raoul van de Wetering uit.

Naast inbreng en verzoeken van anderen leven er bij de mensen van Fabrique Ludique, dat net voorbij de creatieve broedplaats Werf35 ligt, zelf ook genoeg plannen. Tijdens het WK voetbal in Rusland is het idee om oude wedstrijden van het Nederlands elftal te vertonen. "Zodat we er toch bij zijn", is de uitleg. Een Hawaiian curlingactiviteit houden is een ander idee dat hij noemt. "Wij willen hier levendigheid hebben."

Op de locatie wil Makeltrent creatieve startende bedrijven vestigen, het eigen kantoor van de Pelikaanstraat naar de Mussenstraat 55 brengen en ook woningen in combinatie met werkplekken creëren voor starters en expats, waaronder zes lofts, acht maisonnettes en vijf stand-alone-werkplekken voor start-ups. Daarnaast is de hoop gevestigd op de fabriekshal om te gebruiken als activiteitenhal met voor de deur 25 parkeerplekken. Deze locatie biedt volgens Van de Wetering iets dat er nog niet is in Hilversum. "Als we Fabrique Ludique draaiend krijgen, dan willen we het houden."

De industriële vibe is overal voelbaar.