Coffeeshop De Leeuw aan de Leeuwenstraat.
Coffeeshop De Leeuw aan de Leeuwenstraat. Foto: Bastiaan Miché

Politiek Hilversum heeft sterke twijfels over nut en noodzaak wietexperiment

Was politiek Hilversum voor de verkiezingen nog best enthousiast over deelname aan het landelijke wietexperiment, een paar maanden later is alles anders.

HILVERSUM Toch wel verrast is burgemeester Pieter Broertjes deze week als blijkt dat veel politieke partijen én ook de coffeeshopondernemers in Hilversum helemaal niet zo positief zijn over het landelijke wietexperiment. "Ik dacht dat we op één lijn zaten."

Vanuit Den Haag zijn er plannen voor een experiment in zes tot tien (middel)grote gemeenten met cannabisteelt voor recreatief gebruik. Broertjes heeft eerder al zijn enthousiasme over deze proef getoond, het huidige gedoogbeleid is in zijn ogen 'failliet'. Ook een (krappe) meerderheid van de gemeenteraad is voor de verkiezingen nog positief.
De raadscommissie, die sinds de verkiezingen nu voor het eerst echt bijeenkomt, bespreekt daarom het voorstel waarin Broertjes voorstelt om Hilversum officieel aan te melden. Overigens, als Hilversum zich aanmeldt, is allerminst zeker dat het mee mag doen. Al tientallen gemeenten hebben interesse getoond in de proef en grensgemeenten lijken gezien de problemen daar meer kans te maken op deelname. In Hilversum spelen die problemen veel minder.
De kans dat Hilversum zich aanmeldt lijkt na deze week echter klein. Meerdere commissieleden zien nog te veel onduidelijkheden, hebben niet de overtuiging dat de criminaliteit met de proef afneemt én - niet onbelangrijk - de coffeeshophouders in Hilversum zelf zijn tegen. "Waarom zouden wij een bijdrage leveren aan een experiment dat niet onderbouwd is", aldus Myra van Bladel van de ChristenUnie.

In een brief aan de lokale politiek spreken de ondernemers dus over een slecht plan. "De door de overheid aangewezen kweker moet bepalen welke soort er gekweekt wordt, er is vanuit de coffeeshops geen enkele mogelijkheid om invloed uit te oefenen op het assortiment. Dat betekent dat alle shops in Hilversum dezelfde soort(en) moeten verkopen, terwijl dit niet aansluit op de vraag."
Probleem is dus, aldus André Schreuders van coffeeshop De Leeuw, dat alle coffeeshops met het experiment straks - om maar een vergelijking te maken - 'Amstel' verkopen en 'Heineken' alleen nog maar bij illegale dealers is te krijgen. Grote vraag is bovendien wat er gebeurt als het experiment mislukt, aldus de ondernemers. Er is geen plan B. "Het feit dat de duur van het experiment is vastgesteld op vier jaar en dat de situatie dan weer terug moet naar hoe het nu is, is niet reëel. Een tenietgedane inkoop is niet zomaar weer opgebouwd."
Vanuit de politiek komt er vooral kritiek vanuit VVD en SP. Kritiekpunt is onder meer dat als Hilversum zich aanmeldt het niet meer terug kan.
Broertjes zelf meent dat er geen sprake is van zo'n 'point of no return' en Hilversum altijd uit de proef kan stappen. Hij voegt toe dat er verschillende soorten experimenten komen om zo de proef een zo goed mogelijk vervolg te kunnen geven.
Uiteindelijk krijgt Broertjes van vijf partijen geen steun. Naast VVD en SP zijn dit CDA, ChristenUnie en Hart voor Hilversum. D66, GroenLinks en PvdA zijn wel voor deelname.