Hogere parkeerbelasting leidde tot meer inkomsten.
Hogere parkeerbelasting leidde tot meer inkomsten. Foto: Bastiaan Miché

Uitsmijter college: plus van 5,9 miljoen euro

HILVERSUM Noem het een uitsmijter van het nog zittende college van burgemeester en wethouders. Op de valreep kwam zij nog met goed nieuws: de jaarrekening 2017 valt positief uit. Hilversum kan in totaal 5,9 miljoen bijschrijven op de rekening, terwijl de verwachting was dat uitgaven en inkomsten volkomen in balans zouden moeten zijn.

Dat Hilversum bijna 6 miljoen euro plust is onder andere het gevolg van de grondexploitatie op Anna's Hoeve. Huidig wethouder van Financiën Wimar Jaeger laat weten dat het gaat om een bedrag van 5,5 miljoen euro. Een andere meevaller zijn de extra inkomsten vanuit het gemeentefonds en ook het parkeren heeft bijna 500.000 euro in het Hilversumse laatje gebracht. "Geld overhouden uit parkeren is nooit het doel", vertelt wethouder Floris Voorink. "Maar we hebben een grote klapper op parkeren gemaakt in het centrum. Dat het centrum aantrekkelijker is, merken we echt uit de opbrengsten uit de parkeermeters en de parkeergarages. Daarnaast is het aantal wijken met betaald parkeren en vergunningparkeren uitgebreid", luidt de verklaring van de liberaal.

Niet alles verliep volgens plan of ging boven verwachting. Op het gebied van de jeugdzorg lijdt de gemeente 1,8 miljoen verlies. Nadelige cijfers zijn er ook als het gaat om het minimabeleid (7 ton), de eigen bijdrage geïndiceerde zorg (6 ton) en de Wmo (9 ton). Wellicht heeft de gemeente op zorg te voorzichtig begroot. Wethouder Eric van der Want kan zijn vinger er niet precies op leggen. Wakker ligt hij niet van de tekorten. Op een begroting van 86 miljoen euro voor de zorg vindt hij de 2,8 miljoen euro (ook hier zijn meevallers, red.) in de min wel meevallen.

Financieel staat Hilversum er uitstekend voor, is de lezing van het kwintet. De gemeente kan dik 6 miljoen toevoegen aan de algemene reserve, waar nu 80,5 miljoen in zit. Dat in de afgelopen vier jaar 28 miljoen is toegevoegd aan de schatkist laten de bestuurders niet onopgemerkt voorbijgaan. Daarmee is de gemeente kerngezond. "Huizen zou zijn vingers erbij aflikken", is de typerende uitspraak van Jaeger. Wel valt de schuldpositie hoger uit: 171,8 miljoen. Dat heeft alles te maken met de aankoop van Crailo. Het Hilversumse deel - Bussum en Laren hebben ook een duit in het zakje gedaan - bedraagt 18,7 miljoen euro. Dit zijn tijdelijke kosten, want de grond wordt voor dezelfde prijs doorverkocht aan de GEM Crailo BV, aldus Jaeger.

2,8 miljoen in de min op de zorgbegroting van 86 miljoen 'valt wel mee'