In februari lieten de bewoners al van zich horen.
In februari lieten de bewoners al van zich horen. Foto: Bastiaan Miché

Waterhoofd als tijdbom op Regentesselaan 12 ontmantelen

HILVERSUM Nog altijd zijn de zorgen bij de omwonenden van de Regentesselaan 12 niet verdwenen. Opnieuw zijn zij in de pen geklommen richting de politiek om de plannen van de nieuwe eigenaar tegen te kunnen houden, zodat het voormalige theehuis en twee monumentale eiken behouden blijven.

Medio februari kregen omwonenden van bovengenoemd adres de schrik om hun hart van het 'megalomane plan' van hun nieuwe buurman. Volgens de bezorgde mensen uit de Trompenberg druisen de plannen in tegen het bestemmingsplan en de afspraken die gelden binnen het beschermd dorpsgezicht. Op het terrein waar voorheen de familie Brenninkmeijer woonde, wil de nieuwe eigenaar een kolossaal pand neerzetten. Uit bestudering van de bouwtekening vermoeden de bewoners dat er een zorgcomplex voor ouderen komt. Er moet een gebouw van vier verdiepingen verrijzen met negen grote toiletten, drie badkamers en twee ingangen.

Dat het oudste pand in de villawijk dreigt te verdwijnen, het theehuisje uit 1901 zonder monumentale status, is voor de omwonenden helemaal niet te verkroppen. Dat geldt ook voor de voorgenomen kap van twee oude eiken. In de ogen van de omwonenden kan de gemeente hier geen medewerking aan verlenen. "Het plan met sloop en een nieuwbouwpand met een waterhoofd als tijdbom dient te worden ontmanteld, zo niet ernstig bijgesteld", stelt Maarten Kaptein namens de Regentesselaanbewoners in de brief die gericht is aan het college van burgemeester en wethouders.
Opmerkelijk is het voorstel dat de bewoners doen in hun brief. "Het door de nieuwe eigenaar gezochte bouwvolume kan op twee plaatsen in onze laan zonder dat een nieuw te bouwen groenbelastende woonkolos wordt gerealiseerd", aldus Kaptein. "De locatie Regentesselaan 10 annex aan nummer 12 is ook te koop en bevat meer dan voldoende volume om aan de huidige woonwensen van de huidige eigenaar tegemoet te komen", is het vervolg.
Bewoners van de Regentesselaan staan niet alleen in hun strijd om sloop- en nieuwbouwplannen tegen te gaan. Inmiddels hebben de Stichting Hilversum Pas op, Erfgoedvereniging Heemschut, Wijkvereniging Parken, de Hilversumse Historische Kring Albertus Perk en Bomen Stichting uit Amsterdam hun steun uitgesproken, net zoals een aantal lokale politieke partijen. Het verzet moet groeien. Momenteel zijn de bewoners bezig om het 'Regentesseprotest' in een breder perspectief te plaatsen. Zij hopen dat meer buren zich aansluiten. De bezorgde bewoners vinden het hoog tijd om een gesprek te voeren met wethouder Floris Voorink. Die wens spreken zij in hun brief nadrukkelijk uit.