Watersporters vaak de fout in op de Plassen

LOOSDRECHT Veel watersporters op de Loosdrechtse Plassen hebben lak aan alle regels op het water. Dat wordt duidelijk na extra controles door Buitengewoon Opsporingsambtenaren van Recreatie Midden-Nederland tijdens de afgelopen dagen. Bij slechts een kwart van de gecontroleerde vaartuigen bleek alles helemaal in orde en volgens de regels.

Controles op vaarsnelheid, snelvaarontheffingen, vaarbewijzen en registratiebewijzen van motorvaartuigen leverden meer dan twintig waarschuwingen op en één proces-verbaal. "Met name jeugdige watersporters werden regelmatig betrapt op te snel varen en het veroorzaken van overlast voor andere recreanten", aldus Recreatie Midden-Nederland.

Bij gemeente en recreatieschap komen regelmatig klachten binnen over te snel varende motorboten, luidruchtige jongeren en onveilige situaties, veroorzaakt door watersporters. BOA's en politie voeren dan ook regelmatig controles uit en spreken overtreders aan op hun vaargedrag. Jeugdige watersporters die in de fout gaan, krijgen in eerste instantie een waarschuwingsbrief mee voor hun ouders. Eventuele overtredingen daarna worden direct beboet.


Vrije val aantal ijsvogelpaartjes

HILVERSUM De stevige winter in de tweede helft van februari en begin maart - en dan met name de ijzige, harde Syberische wind - is veel ijsvogels in 't Gooi en de Vechtstreek fataal geworden. Het aantal ijsvogels in de regio is met 75 tot 80 procent achteruitgegaan.

Dat meldt coördinator Jelle Harder van de IJsvogelwerkgroep Gooi en Vechtstreek. "Nu de eerste monitoring van de vaste broedplekken vrijwel rond is, zijn pas zestien paar ijsvogels met zekerheid vastgesteld. De verwachting is dat er nog hooguit tien paar bij zullen komen. Dit lage aantal staat in schril contrast met het recordjaar in 2017. Toen werden in de regio maar liefst 104 paar ijsvogels geteld."
In andere delen van Nederland zijn de cijfers niet veel beter. De werkgroep hoopt dat een aantal ijsvogels het eerste broedsel heeft overgeslagen om bijvoorbeeld zelf eerst weer op krachten te komen om daarna alsnog te gaan broeden.