Wimar Jaeger keert terug als wethouder.
Wimar Jaeger keert terug als wethouder. Foto's: Bastiaan Miché

Tevredenheid over coalitieakkoord bij D66, VVD en GroenLinks

De democratie viert hoogtij met de vier grootste partijen aan het roer, meent VVD'er Floris Voorink. Het coalitieakkoord is een evenwichtige uitkomst. Dat stemt tevreden.

HILVERSUM Het tumult na het bereiken van het coalitieakkoord bij Hart voor Hilversum staat haaks op de rust bij D66, VVD en GroenLinks. Tevredenheid overheerst bij deze drie coalitiepartijen. Iedereen heeft het idee voldoende eigen punten te hebben binnengehaald, waardoor het kwartet aan de slag kan met Hilversum. Dat gaat gebeuren met zeven wethouders (6,6 fte) en dat vinden zelfs de directbetrokkenen een tikkie overdreven.

Op een paar d's en t's na was de VVD-fractie content met het op dat moment nog conceptcoalitieakkoord, zo laat Floris Voorink weten. "Er ligt een verhaal waar mijn fractie oprecht blij mee is en volgens mij de rest ook. Dat is een groot ding. We zijn rond en tevreden. Ik heb echt zin in de komende jaren", merkt de man op die terugkeert in het nieuwe college. Wel zegt hij dat het gebakkelei binnen Hart voor Hilversum een valse start is. "Het is onrustig en dat is verre van ideaal."
Tijdens de onderhandelingen was de verdeling van de portefeuilles wel een dingetje, zoals Voorink het verwoordt. Eerlijk verdelen is de bedoeling geweest. Iedere collegepartij twee bestuurders geven blijkt onmogelijk. Acht wethouders mag wettelijk niet. Eén afgevaardigde per partij in het college is weer niet wenselijk. Voorink spreekt uit ervaring. Sinds het vertrek van SP-wethouder Arjo Klamer eind juni 2017 telt Hilversum vier wethouders. In het afrondende jaar van de collegeperiode was dat nog net te doen, maar eigenlijk is vier te weinig, stelt de liberaal. "In de begroting is gerekend op vijf wethouders. Met vier partijen wordt vijf al snel zes en daar is nu iets meer bij gekomen. Ik vind het ook nogal wat, maar er ligt wel echt een bak werk te wachten."

Nu het college van burgemeester en wethouders uit acht personen bestaat, ontstaan er logistieke problemen in het raadhuis. Grappend zegt Voorink dat dit de gemoederen bezighoudt. Zijn er wel voldoende wethouderskamers en genoeg stoelen in de B&W-kamer?
Dat Hilversum in vergelijking met 2014 2,5 wethouder (van 4,1 naar 6,6 fte) gaat tellen, vinden ze ook bij D66 en GroenLinks aan de forse kant. Maar, zoals Voorink al aangeeft, dit is een compromis van de onderhandelingen. "Het had niet gehoeven", vindt Jan Kastje van GroenLinks. "Dit aantal had niet onze voorkeur. Het zijn er wel veel. Misschien past het bij de uitkomst van de verkiezingen, de onderlinge verschillen in zetelaantallen zijn klein. Maar we zijn daar als D66 wel kritisch over", aldus Wimar Jaeger.

D66 heeft op haar beurt moeten wachten. In eerste instantie zat de partij niet aan tafel toen 'Hart' probeerde de 'coalitie met winnaars' voor elkaar te krijgen. De poging met het CDA strandde en op verzoek van de VVD kwam D66 als zij-instromer binnen. Na tijdenlang onderhandelen stemt het eindresultaat tot tevredenheid. "Wij herkennen ons verkiezingsprogramma hier in terug."

"GroenLinks constateert met genoegen dat de kern van het coalitieakkoord bestaat uit het werken aan verduurzaming en natuur en inzetten op buurten en op de levendigheid van Hilversum", meldt de partij. Dat ook de duurzaamheidsagenda een belangrijk hoofdstuk in het coalitieakkoord is, met onder andere de afspraak om in 2022 meer duurzame energie op te wekken dan het landelijk gemiddelde, bejubelt GroenLinks. "Alle partijen willen welzijn en zorg meer verankerd zien in de buurten, op basis van wat een buurt nodig heeft. Er komt een HilversumPas en betere schuldhulpverlening. En er zijn doelstellingen opgenomen voor het bouwen van een- en tweepersoonshuishoudens en sociale woningbouw. Onze fractie kan zich uitstekend vinden in het akkoord."

Vrijdag presenteren de partijen de zeven wethouders en geven ze tekst en uitleg over het bereikte coalitieakkoord. Komende woensdag komt het akkoord aan bod tijdens de raadsvergadering.

'De start van het nieuwe college is onrustig en dat is verre van ideaal'
Jan Kastje is blij met aandacht voor verduurzaming en natuur.
Floris Voorink heeft zin in de komende collegeperiode.