Het Metropole Orkest was onder andere te horen tijdens Dudok in Concert.
Het Metropole Orkest was onder andere te horen tijdens Dudok in Concert. Archieffoto: Bastiaan Miché

'Toegevoegde waarde voor media en muziek in Nederland en Hilversum'

Wil de Haagse politiek het in Hilversum gevestigde Metropole Orkest redden van de ondergang? In een brief aan de minister doet burgemeester Broertjes een oproep.

HILVERSUM "Het Metropole Orkest heeft de grenzen van zijn efficiëntie opgezocht. Inkomsten zijn gemaximaliseerd, werkdruk en planning zijn tot het uiterste opgerekt. Dit blijkt echter niet voldoende om het Metropole Orkest een solide toekomst te garanderen."

Dat meldt het Metropole Orkest op de eigen website nu het - door terugbrengen van de subsidie tot 3 miljoen euro - in financieel zwaar weer verkeert. "De subsidiekorting heeft als gevolg dat het Metropole Orkest zijn musici maximaal 50 procent werk kan bieden." (...) "Op dit moment is de harde realiteit dat musici de ene avond de sterren van de hemel spelen in de Royal Albert Hall en de volgende dag naar het uitzendbureau moeten om het 50 procent salaris aan te kunnen vullen. Een situatie die absurd te noemen is."
Burgemeester Pieter Broertjes staat 100 procent achter het orkest: "Het heeft zijn wortels in het Hilversumse medialandschap en is van grote toegevoegde waarde voor media en muziek in Nederland en in Hilversum."
Hij roept minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap op het verzoek voor aanvullende steun van 1,5 miljoen euro subsidie te honoreren. Orkesten als het Metropole zijn niet alleen voor Hilversum, maar voor heel Nederland van belang, aldus Broertjes. Om die reden heeft zowel het Rijk als de gemeente een gezamenlijke verantwoordelijkheid om een organisatie als het Metropole, dat zich ook lokaal actief en betrokken opstelt, te koesteren en te ondersteunen. "We vinden het belangrijk om te laten zien dat het Metropole Orkest een stimulerende en levendige thuisbasis heeft. Niet alleen omdat het Metropole Orkest als kwalitatief toporkest alle partijen betrokken in deze brede ontwikkeling van het Muziekcentrum voor de Omroep inspireert, maar ook omdat we trots zijn op het orkest dat al jaren laat zien dat het met zijn muziekuitvoeringen van grote maatschappelijke betekenis is."