Leden Hart witheet, fractie kan door

HILVERSUM De grote winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen, Hart voor Hilversum, is tevens de grote verliezer van de coalitieonderhanderlingen. "We staan met 10-0 achter", erkende raadslid Jerry Braaksma dinsdagavond na een tumultueus verlopen algemene ledenvergadering.

Het collegeakkoord en de liefst zeven wethouders (6,6 fte) namens de vier collegepartijen Hart voor Hilversum, D66, VVD en GroenLinks worden komende vrijdag pas officieel gepresenteerd, afgelopen week kwam er echter al veel naar buiten. De misschien wel meest opmerkelijke zin in dat akkoord: "De gemeente Hilversum spreekt uit dat ze uiterlijk voor 2030 wil fuseren naar één gemeente in de Gooi- en Vechtstreek."

Hoewel fractieleider Karin Walters van Hart benadrukt nagenoeg alle speerpunten van de partij in het coalitieakkoord staan, zijn veel leden not amused over het plan voor één Gooise gemeente. Zij voelen zich belazerd en sommige, waaronder mede-oprichter Meijndert Ruitenberg, hebben daarom hun lidmaatschap opgezegd. Wel blijft de fractie overeind en kan men nu aan de slag.
Ondertussen zijn alle zeven wethouders bekend. Namens Hart zijn dat Karin Walters en Angelika Pelsink, D66 levert Wimar Jaeger en Annette Wolthers, Floris Voorink en Arno Scheepers namens de VVD en Jan Kastje voor GroenLinks.

9/11