Eerst enkele buien, minder warm, vanaf zondag droog

Ook deze week bepaalt het standvastige hogedrukgebied boven Scandinavië het weerbeeld. Als tegenhanger fungeert een lagedrukgebied boven Zuidwest Europa. De invloed daarvan resulteert in enkele buien. Tussen beide systemen voert een zuidoostelijke stroming warme lucht aan. Na donderdag wordt de stroming noord tot noordwest en neemt de warmte iets af.

Vrijdag + het weekeinde

Vrijdag gaat de meteorologische zomer ven start. Met een maximum van 22 à 23 graden is het iets minder warm. Er is meer bewolking met kans op soms wat regen. Er waait een matige wind tussen noord en west. Zaterdag is nog een bui mogelijk. Het is wisselend bewolkt met af en toe zon. Voor zondag worden zonnige perioden verwacht met enkele wolkenvelden. Het blijft droog. Het wordt 23 à 24 graden bij een matige wind, ruimend van west naar noord.

Trend na het weekeinde

Het Scandinavisch hogedrukgebied weet nog altijd van geen wijken. Het beweegt tijdelijk iets westwaarts. Bij een noordelijke stroming, later mogelijk weer noordoost tot oost, blijft het vrij warm zomerweer met zonneschijn en soms een bui. De maxima liggen rond 24 à 25 graden.

Weetje

Met een gemiddelde temperatuur van 16.4 graden is mei recordwarm. Het oude record van mei 2008 was 15.7 graden. Het langjarig gemiddelde is 13.1 graden. Mei 2018 is niet alleen de warmste mei sinds 1901, maar waarschijnlijk ook de warmste mei in meer dan drie eeuwen. Er kwamen 14 zomerse dagen voor van 25 graden en hoger. Dat is eveneens een record.