Karin Walters en Henk Blok vlak voor de algemene ledenvergadering.
Karin Walters en Henk Blok vlak voor de algemene ledenvergadering. Foto: Bastiaan Miché

'Keiharde eisen moeten inwilligen en hooguit wat klein pils teruggekregen'

HILVERSUM Het zou een heet avondje worden en een heet avondje werd de goedbezochte algemene ledenvergadering van Hart voor Hilversum dan ook. Woedend waren de aanwezigen over het verlopen onderhandelingsproces voor de nieuwe coalitie, de samenwerking met dat 'vreselijke' D66, het enorme aantal van zeven wethouders in die nieuwe coalitie en vooral het instemmen met 'spookbeeld' Gooistad.

De bijeenkomst vond plaats op initiatief van mede-oprichter en tot de verkiezingen raadslid van Hart voor Hilversum, Meijndert Ruitenberg. Ook hij had zich enorm gestoord aan het onderhandelingsproces met D66, VVD en GroenLinks. "Dat was niet des HvH's, waarin een open structuur heerst en wordt gecommuniceerd met de achterban." Hoe kon het zo misgaan met de lokale partij die na de verkiezingen van maart de grootste werd in Hilversum? Was de groei te hard gegaan en Hart gepromoveerd van de amateurklasse naar de eredivisie? Veel leden vonden in ieder geval dat onderhandelaars Karin Walters en Henk Blok er een potje van hadden gemaakt en - onder andere door in te stemmen met Gooistad en D66 alsnog uit te nodigen - de VVD te veel macht hadden gegeven. "We hebben drie keiharde eisen van de VVD moeten inwilligen", concludeerde een van de aanwezigen. "En we hebben er hooguit wat klein pils voor teruggekregen. Voor de verkiezingen ben je mordicus tegen Gooistad en nu gooi je dat weg. Dan ben je geen knip voor de neus waard. Je hebt 8.000 mensen (zo veel stemmen kreeg Hart, red) in de kou gezet."
Walters wilde graag uitleg geven over het proces en raakte zichtbaar geïrriteerd toen ze continu werd geïnterrumpeerd door boze leden. Opmerkelijk was de botsing tussen oud-fractievoorzitter en erelid Léonie Sazias en Walters. Het huidige Tweede Kamerlid vergeleek de keuze voor Gooistad van Hart met een D66 dat zich moet verdedigen tegen het afschaffen van het referendum.
Het betoog waarin Walters aangaf dat Hart veel van de eigen speerpunten (kleine spoorbomen open, winkels open op zondag, grote gratis fietsenstalling bij station) nu wél had bereikt, die niet in het akkoord zouden staan als Hart in de oppositie terecht zou zijn gekomen, ging er bij velen niet in. Veel van die punten staan immers ook in de programma's van de drie andere partijen. Toch kreeg een (niet-bindende) motie waarin de fractie werd verzocht niet in te stemmen met het coalitieakkoord en Walters en Blok moesten aftreden als lid van Hart voor Hilversum, onvoldoende steun. Het zou de partij kapot maken, betoogde raadslid Jerry Braaksma. "Hart voor Hilversum heeft de laatste weken een ongelooflijke draai om de oren gekregen en nu weer. Maar ik laat Hart voor Hilversum niet ter ziele gaan."